• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odelo iz „Dine“ inspirisalo naučnike: Dizajnirali skafander koji pretvaraju urin u vodu za piće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Astronauti trenutno imaju samo litar vode u svojim zaštitnim odelima, što je nedovoljno za duže lunarne ekspedicije

  • 0
Dina Zendaja i Timoti Šalame u filmu „Dina“ nose specijalna odela koja su inspirisala naučnike... Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Inspirisani zaštitnim odelima iz naučno-fantastičnog filmskog serijala „Dina“ naučnici su osmislili skafander koji skuplja urin, čisti ga i pretvara u vodu za piće za samo pet minuta. Tvorci skafandera se nadaju da će on ući u upotrebu do kraja decenije u programu Artemis američke svemirske agencije NASA.

- Dizajn je takav da imamo spoljni vakuumski kateter koji vodi ka kombinovanoj jedinici za osmozu, što omogućava kontinuirano snabdevanje pitkom vodom pomoću nekoliko zaštitnih mehanizama koji obezbeđuju dobrobit astronauta – rekla je Sofija Etlin, istraživač Univerziteta Kornel i kodizajner skafandera, za Gardijan.

NASA se sprema za misiju Artemis III 2026. i sletanje ljudi na lunarni južni pol, a postoje i ambicije da se u narednoj deceniji astronauti pošalju i ka Marsu. Urin i znoj se rutinski recikliraju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali Etlinova kaže da je sličan sistem potreban i kad su astronauti na ekspedicijama.

- Astronauti trenutno imaju samo litar vode u svojim skafanderima. To je nedovoljno za duže šetnje po lunarnoj površini, koje bi mogle da traju od 10, pa i do 24 sata u slučaju potrebe – rekla je Etlinova.

Detalji o tome su objavljeni u studiji u žurnalu Frontiers in Space Technologies.

Radnja filma Dina, snimljenog po istoimenom kultnom romanu Frenka Herberta, dešava se na planeti Arakis (čiji je stari naziv Dina), gde živi narod Fremena ili Slobodnjaka. Zbog života na peščanoj planeti, oni su razvili posebna odela koja skoro u potpunosti sprečavaju gubitak tečnosti iz tela, a urin i znoj skupljaju, čiste i pretvaraju u vodu za piće.

(Telegraf Nauka / The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>