• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zna se kad će Ruska orbitalna stanica biti u svemiru: Sve je odobrio šef Roskosmosa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi modul poleteće 2027, a završetak izgradnje planiran je za 2033.

  • 0
Ruska orbitalna stanica Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Šef ruske svemirske korporacije Roskosmosa Jurij Borisov odobrio je plan izgradnje Ruske orbitalne stanice do 2033, saopštio je Roskosmos, a prenosi Tass.

- Jurij Borisov je odobrio plan izgradnje Ruske orbitalne stanice. Dokument je potpisalo i 19 direktora kompanije – navedeno je u saopštenju.

Rusija planira da prvi istraživački i energetski modul pošalje u svemir 2027. Nakon toga će, kako je planirano, poslati u svemir još tri modula do 2030. i tako napraviti jezgro stanice.

- U drugoj fazi, od 2031. do 2033, stanica će biti proširena za dva modula sa specijalnom svrhom – najavio je Roskosmos.

Ruska orbitalna stanica Budući izgled Ruske orbitalne stanice predstavljen je prošle godine... Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Sovjetski Savez je 1971. u svemir poslao prvu svemirsku stanicu – Saljut 1. Posle su u orbiti bile i stanice Skajlab, Mir… U svemiru su trenutno samo Međunarodna svemirska stanica, u kojoj sarađuju svemirske agencije SAD, Rusije, EU, Japana i Kanade, i kineska svemirska stanica Tjangong ili „Nebeska palata“.

(Telegraf Nauka / Tass)

Video: Rusija lansirala vojni satelit u svemir

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>