• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ribe mogu da žive u Nebeskoj palati? To nije naučna fantastika, već zanimljiv eksperiment u orbiti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četiri zebrice su žive i zdrave nakon skoro mesec dana provedenih na kineskoj svemirskoj stanici

  • 0
Ribe na Tjangongu Foto-kolaž: Shutterstock/Alejo Miranda; Pablo Bou Mira / Alamy / Alamy / Profimedia

Četiri zebrice su žive i zdrave nakon skoro mesec dana provedenih na kineskoj svemirskoj stanici Tjangong, što u prevodu znači Nebeska palata. Ovo nije siže neke naučno-fantastične priče, već eksperiment testiranja razvoja kičmenjaka u uslovima mikrogravitacije, a ribice su nastavile da žive u malom akvarijumu u orbiti.

Iako su ribe žive, pokazuju neke znake dezorijentacije. Kineski astronauti – Je Guangfu, Li Cong i Li Guansu – prijavili su da povremeno zebrice plivaju naopako, dole-gore i u kružnim pokretima, što ukazuje na to da mikrogravitacija ima uticaja na njihov osećaj u prostoru, prenosi Phys.org.

Ribice su u orbitu poletele sa misijom Šenžou-18 25. aprila 2024.

Jedan od razloga što se zebrice koriste za ovakve eksperimente jeste taj što je njihov genom potpuno sekvencionisan, a same ribice su dobro ispitane, pa ispitivanja mogu da daju dobre odgovore o razvoju kičmenjaka u mikrogravitaciji.

Tajkonauti, što je termin koji Kinezi koriste za svoje astronaute, moraju redovno da hrane zebrice i da paze da voda ostane čista.

Ovo nije prvi put da su ribe provele vreme u svemiru. Pojedine vrste bile su deo projekata Skajlab 3 1973. i Apolo-Sojuz 1975, a zatim i eksperimenta na stanici Saljut 5 1976. Japanski istraživači su 2012. donosili ribe u Međunarodnu svemirsku stanicu radi proučavanja. Tada se pokazalo da gustina kostiju riba opada u roku od samo 10 dana.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>