• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još jedan neuspeh Boinga: Odloženo lansiranje rakete u orbitu, novi pokušaj 10. maja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starlajner je komercijalna svemirska letelica na koju se čeka godinama

  • 0
Starlajner Foto: Ricardo Ramirez Buxeda / Newscom / Profimedia

Boingova komercijalna svemirska letelica Starlajner nije noćas poletela u svemir, kako je planirano i najavljivano. Razlog za još jedno odlaganje problem sa raketom Atlas V, a veruje se da o novom lansiranju neće ni da se razmišlja do 10. maja.

- Današnje lansiranje Starlajnera je otkazano jer su timovi procenili da je sistem za otpuštanje kiseonika na fazi Kentaur letelice Atlas V. Naši astronauti izašli su iz Starlajnera i vratili su se u svoje prostorije – objavila je NASA na Iksu (Tviteru).

Boingov Starlajner je komercijalna svemirska letelica na koju se čeka godinama, ali je mnogo puta njen završetak odlagan, kao i prvo lansiranje. Do sada je lansirana, ali bez posade 2019. i 2022. Međutim, cilj je da ona predstavlja konkurenciju letelicama kompanije SpejsEks Ilona Maska, koja trenutno prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice.

Starlajner Nije im se dalo da polete u svemir - Buč Vilmor i Suni Vilijams... Foto: Paul Hennessy / AFP / Profimedia

Letelica koja koristi raketu Atlas V trebalo bi da bude prva lansirana sa stanice Kejp Kaaveral od Apola 7 1968.

Inače, raketa Atlas D je napravljena kao prva američka interkontinentalna balistička raketa, ali je Atlas D modifikovan da lansira prve američke astronaute u svemir. Naravno, Atlas D i Atlas V slične su samo po imenu. Modernu verziju dizajnirali su u kompaniji Lokid Martin, a ima ruski pogon RD-180 u prvoj fazi leta i tokom gornje faze Kentaur. Predstavljena je 2002. i predstavlja najdugovečniju raketu u upotrebi, a očekuje se njeno skoro penzionisanje, piše CollectSpace.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>