• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šokantno otkriće! NASA gađala „ubicu gradova“, ali došlo do greške: Džinovske stene jure ka Marsu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada je Dimorfosu pomerena putanja nastalo je jato od 37 stena prečnika između 4 i 7 metara i postoji mogućnost njihovog udara u Crvenu planetu

  • 1
DART Foto: NASA Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka agencija NASA 2022. letelicom je gađala asteroid Dimorfos. Misija je dokazala da imaju tehnologiju kojom mogu da skrenu putanju takozvanih „ubica gradova“. Međutim, u svemirskom sudaru stvoreno je jato od 37 džinovskih stena, koje imaju prečnik između četiri i sedam metara, i oni sada jure ka Marsu, pokazala je najnovija naučna studija.

Misija nazvana Dvostruki test preusmeravanja asteroida (DART) smatrana je uspešnom jer je promenila skretanje Dimorfosa i Didimosa, stene koja kruži oko njega. Međutim, ispostavilo se da je stvaranje jata džinovskih stena greška, posebno što ako udare u Crvenu planetu mogu da naprave kratere na njoj, navodi LiveScience.

- Korišćenjem opservacija sistema Dimorfos-Didimos pomoću teleskopa Habl, identifikovali smo jato od 37 džinovskih stena veličine od 4 do 7 metara izbačenih iz sistema tokom udara DART-a. Ispitivali smo orbitalnu evoluciju sličnih stena i numerički predvideli njihovo kretanje u narednih 20 hiljada godina. Postoji šansa da udare u Mars u budućnosti. Imajući u vidu atmosferu planete, očekujemo da će neoštećeni da udare u površinu i da će da naprave kratere – navodi se u studiji Marka Fenučija iz Evropske svemirske agencije i Albina Karbonjanija iz Opservatorije za astrofiziku u Bolonji.

DART Misija iz 2022. smatrana uspešnom... Foto: NASA / UPI / Profimedia

Ovo je, u suštini, prvi put da su ljudi napravili meteorsku grupu koja bi mogla da pogodi jednu planetu. Džinovske stene ne predstavljaju opasnost za Zemlju.

- Nismo očekivali da će toliko stena da nastane tokom misije. Moguće je da je reč o stenama koje su već kružile oko asteroida, a da ih je udar izbacio iz te orbite. Nisu nastale u udaru – rekao je za National Geographic Endi Rivkin, planetarni astronom i jedan od članova misije DART.

Kako se navodi, verovatnoća da će džinovske stene pogoditi Mars biće velika za 6.000 godina, pa onda ponovo za 13.000 godina.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    8. april 2024. | 08:46

    Nadam se da Marsovci nece to protumaciti kao napad Zemljana...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>