• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potpisan sporazum o mirnom korišćenju svemira i stanica na Mesecu: Dve zemlje razvijaju zanimljive planove

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina i Tajland započeli saradnju, a Peking planira da gradi stalnu međunarodnu istraživačku stanicu na južnom lunarnom polu

  • 0
Lunarna stanica Model buduće kineske lunarne stanice... Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Kina i Tajland su danas potpisali memorandum o razumevanju, prvi sporazum o saradnji za mirno korišćenje svemira i međunarodnih istraživačkih stanica na Mesecu, saopštila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) .

Zemlje planiraju da formiraju zajedničku radnu grupu za istraživanje svemira i operativno korišćenje koja će obuhvatiti razmenu podataka i obuku osoblja, prema potpisanom memorandumu o razumevanju, prenosi Rojters. Takođe su se dogovorili da sarađuju na planovima za procenu, inženjering i upravljanje lunarnim istraživačkim stanicama, navodi se u saopštenju CNSA.

Kina je 2023. odabrala monitor za svemirsko vreme, koje je razvio Tajland, za svoju misiju lunarne sonde Čang’e-7, dodaje su saopštenju agencije.

Peking planira da 2026. krene sa misijom Čang'e-7 koja bi trebala da prikupi vredne podatke za izgradnju stalne međunarodne istraživačke stanice na južnom polu Meseca.

Kina namerava da pošalje astronaute na Mesec do 2030. godine, navodi Rojters.

Na Mesec je do sada svoje letelice spustilo samo pet zemalja - SAD, SSSR (Rusija), Kina, Indija i Japan. Amerika planira da ponovo pošalje ljude na lunarnu površinu u narednih nekoliko godina, a sve ove zemlje su izrazile spremnost da u narednim godinama grade lunarne stanice za istraživanje satelita.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>