• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kosmonauti iz tri zemlje stigli do svemirske stanice

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sojuz je do MSS doneo Beloruskinju Marinu Vasilevskaju, Rusa Olega Novickog i Amerikanku Trejsi Dajson

  • 0
Sojuz Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Tim kosmonauta iz tri zemlje stigao je letelicom Sojuz MS-25 do Međunarodne svemirske stanice (MSS). Beloruskinja Marina Vasilevskaja, Rus Oleg Novicki i Amerikanka Trejsi Dajson uspešno su prešli iz letelice u svemirsku stanicu, javio je Tass.

Njih su dočekali kosmonauti Oleg Kononenko, Nikolaj Čab i Aleksander Grebenkin i astronauti Loral Ohara, Majkl Barat, Metju Dominik i Dženet Eps.

Sojuz je poleteo sa kosmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu, u subotu u 13.36, a do stanice su putovali dva dana. Prema prvobitnom planu, trebalo je da polete u četvrtak 21. marta i u tim balističkim uslovima let je trebalo da traje samo tri i po sata. Međutim, let je otkazan samo 20 sekundi pre poletanja, a u subotu nije bilo uslova za tako brz let.

Marina Vasilevskaja prva je državljanka Belorusije u orbiti od osamostaljivanja ove države od SSSR.

Orbita Međunarodne svemirske stanice izmenjena je pred posetu Sojuza, objavio je nedavno Roskosmos. Orbita stanice je podignuta za 2,8 kilometara i to pomoću motora letelice Progres MS-26. Prema planu, Sojuz MS-25 dovešće do svemirske stanice posadu ekspedicije 21. Novicki i Vasilevskaja trebalo bi da ostanu na ISS oko dve nedelje, a onda da se vrate na zemlju letelicom Sojuz-24 sa astronautkinjom NASA Loral Ohara, dok će Dajsonova ostati u orbiti do septembra, kada će se vratiti na zemlju sa ruskim kosmonautima Olegom Kononekom i Nikolajem Čabom.

(Telegraf Nauka / Tass)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>