• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uzvišena lepota svemira! Fotografija galaksije NGC 4423 otkriva fascinantne detalje ovog dalekog sveta

Vreme čitanja: oko 1 min.

NGC 4423 je spiralna galaksija i sadrži veliki broj zvezda, gasa i prašine

  • 0

NGC 4423 je značajna galaksija iz više razloga. Ona je jedan od objekata proučavanja u astronomiji zbog svoje spiralne strukture i prisustva različitih astrofizičkih fenomena, poput formiranja zvezda i evolucije galaktičkih struktura. Takođe, kao deo lokane grupe galaksija, NGC 4423 pruža uvid u dinamiku i evoluciju galaktičkih sistema unutar našeg šireg kosmičkog okruženja.

Fotografija svemirskog teleskopa Habl, na kojoj se vidi 55 miliona svetlosnih godina daleka galaksija nepravilnog oblika, na mahove se može zameniti i za nekakvu maglinu ili možda neki drugi fenomen iz dubokog svemira, ali ipak u pitanju je samo orjentacija sasvim uobičajene galaksije spiralnog tipa, poput našeg Mlečnog puta. Kada znamo taj podatak možemo bolje sagledati zvezdama gusto populisano i ispupčeno jezgro galaksije, i disk sa manjim brojem zvezda koji čini spiralne krake galaksije, piše Phys.org.

Ako bi se NGC 4423 posmatrala anfas odmah bi smo videli prepoznatljiv oblik spiralne galaksije, sa spektakularnim zakrivljenim kracima koji izlaze iz blistavog jezgra ispresecanog tamnijim manje nastanjenim regijama. Međutim, naš fiksirani položan na Zemlji nas sprečava da vidimo u punoj raskoši ovog stanovnika neba.

(Telegraf Nauka / Phsy.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>