• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đavolja kometa moći će da se vidi golim okom: Najvidljivija biće 31. marta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon erupcija kometa 12P/Pons-Bruks dobija rogove zbog kojih podseća na svemirsku letelicu „Milenijumski soko“

  • 1
Milenijumski soko Foto: Christian Grube / ArcheoPix Phot / imago stock&people / Profimedia

Đavolja kometa, kako nazivaju kriovulkansku kometu 12P/Pons-Bruks, ima prečnik od 30 kilometara i kruži oko Sunca 71 godinu. Ovog meseca približiće se Zemlji dovoljno da će biti moguće videti je golim okom, javio je Gardijan.

Iako su prva viđenja zabeležena još u 14. veku, nazvana je po francuskom astronomu Žan-Luju Ponsu koji ju je otkrio 1812. i britansko-američkom astronomu Vilijamu Robertsu Bruksu koji ju je primetio tokom sledećeg preleta 1883.

Kometa ima čvrsto jezgo, a ispunjena je mešavinom leda, prašine i gasa, poznatim kao kriomagma. Jezgro okružuje oblak gasa nazvan koma, koji curi iz unutrašnjosti planete. Kada solarna radijacija zagreje unutrašnjost komete, pritisak se nagomila i kometa ima snažnu erupciju u kojoj izbacuje ledenu utrobu u svemir kroz pukotine u omotaču jezgra. Kometa tada dobija svojevrsne rogove, što je i razlog što je zovu Đavoljom kometom. Osim toga, posle dve erupcije letos nalikovala je čuvenom „Milenijumskom sokolu“, svemirskom brodu iz „Ratova zvezda“.

- Kometa bi trebalo da dostigne magnitudu 4,5 u narednim nedeljama i biće vidljiva iz Velike Britanije. Najbolja vidljivost se očekuje 31. marta – rekao je za Gardijan dr Pol Strom.

(Telegraf Nauka / The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prekookeanski tanker zagađivač

    12. mart 2024. | 16:22

    A šta je sa nama koji nismo u Velikoj Britaniji, da li ćemo moći da je vidimo uživo, zna li neko?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>