• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Jedini sam leteo u svemir, a nisam se prijavio za NASA“: Preminuo Ričard Truli

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razumeo je da čovečanstvo i NASA imaju samo jedan put: napred, poručio je Bil Nelson

  • 0
Ričard Truli Ričard Truli... Foto: Universal images group / Profimedia

Bivši pilot, astronaut i nekadašnji šef američke svemirske agencije NASA Ričard Truli preminuo je u 86. godini, saopštila je NASA. Poslednje trenutke proveo je u svom domu u Dženesiju, u Koloradu.

- NASA je mesto kakvo je danas zahvaljujući osobinama, viziji i službi ljudi poput velikog čoveka koga smo izgubili 27. februara. Reč je o bivšem administratoru NASA, saradniku administratora i astronautu Ričardu Truliju. Tokom decenija službe Mornarici SAD, NASA i svojoj zemlji, Ričard je značajno unapredio potragu čovečanstva za nepoznatim i radio na ispunjenju nemogućeg sna – naveo je Bil Nelson, administrator NASA, u saopštenju.

Za 30 godina službe u Mornarici SAD on je bio probni pilot i avijatičar, dodao je. Imao je više od 300 sletanja na nosače aviona. Od čina zastavnika došao je do čina vice-admirala.

Ričard Truli Ričard Truli... Foto: Universal images group / Profimedia

- Kao astronaut, Ričard je bio deo posade koja je testirala spejs šatl Enterprajz. Pilotirao je spejs šatlom Kolumbija tokom misije STS-2, prvi je pilotirao letelicom koja je ponovo otišla u orbitu, a bio je i komandant šatla Čalendžer tokom STS-8, prvog noćnog lansiranja i sletanja. Kao saradnik administratora, posle krize sa Čalendžerom, doveo je NASA do povratka u svemir. Razumeo je da čovečanstvo i NASA imaju samo jedan put: napred – rekao je Nelson.

Truli je bio jedan od astrounauta obučavanih za misiju MOL, ali kada je program otkazan, postao je deo poslednje klase odabrane tokom programa Apolo.

Let Čalendžera Ričard Truli i Gijom Bluford tokom leta Čalendžera... Foto: Astronomy NASA Space / Alamy / Alamy / Profimedia

- Nikad nisam popunio prijavu da se priključim NASA. Tako sam ja jedina osoba koja je letela u svemir, a da se nikad nije prijavila – rekao je on 2003. u intervjuu za serijal Oralna istorija NASA.

Ričard Truli rođen je 12. novembra 1937. u Fajetu, u Misisipiju. Bio je pilot, astronaut, a onda i osmi administrator NASA, od 1989. do 1992. On je bio prvi astronaut na toj funkciji.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>