• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Raspao se brže nego što se očekivalo: Poslednje slike satelita koji je zastrašio ceo svet

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

ERS-2 ušao je u atmosferu u 18.17 sati 21. februara i odmah je sagoreo

  • 0

Satelit ERS-2, težak više od dve tone, sagoreo je u atmosferi prošle sedmice. Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je poslednje radarske slike ove letelice koja je skoro tri decenije bila u orbiti.

Pad ovog satelita na Zemlju uplašio je mnoge iako je bilo očekivano da će, uprkos tome što je padao bez kontrole, sagoreti u atmosferi. Ono što je iznenadilo je što je sagoreo brže nego što se očekivalo.

- Nakon veoma uspešne misije i skoro 30 godina u orbiti, satelit ERS-2 ušao je u atmosferu Zemlje u 18.17 sati 21. februara 2024. Predviđanje tačnog trenutka ulaska i lokaciju prirodnog povratka na Zemlju bilo je teško odrediti zbog nedostatka opservacija satelita tokom poslednjih krugova oko Zemlje. GIF kombinuje neke od poslednjih slika ERS-2 na nebu. Napravio ih je radar TIRA u Institutu Fraunhofer za fiziku visokih frekvencija i radarske tehnike u Nemačkoj – objavila je ESA na svom sajtu.

Kako se navodi, radarske slike pokazuju da se satelit raspao brže nego što je očekivano, a da je to možda dovela interakcija sa atmosferto, što još treba istražiti.

Satelit ERS-2, težak 2.294 kilograma, lansiran je u aprilu 1995, a svoju misiju završio je još 2011. Zajedno sa satelitom blizancem ERS-1 skupljao je važne podatke o površini Zemlje, okeanima i polarnim ledenim pokrivačima. Takođe je služio za praćenje prirodnih katastrofa.

(Telegraf Nauka / ESA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>