• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Odisej je živ i funkcionalan“: Prve informacije o američkoj letelici na Mesecu posle uspešnog sletanja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

SAD se novim osvajanjem lunarne površine vratila u svemirsku trku

  • 1

„Odisej je živ i funkcionalan“, objavila je kompanija Intuitiv mašins na Iksu (Tviteru). Letelica nazvana po kralju Itake 23 minuta posle ponoći uspešno je sletela na Mesec, ali se još čekaju detalji o poduhvatu koji će ući u istoriju iz najmanje dva razloga – na lunarnu površinu prvi put se spustila privatna sonda, a njen trijumf predstavlja i povratak SAD na Mesec posle 52 godine.

Amerika je ovim uspehom sačuvala obraz kada je reč o lunarnim ekspedicijama, u kojima su je u 21. veku do sada prestizali Kina, Indija i Japan, ali i vratila jača u novu svemirsku trku. Osim toga, spuštanje sonde na Mesec predstavlja samo prvi korak ka novim ljudskim ekspedicijama, planiranim već za 2026.

- Prvi dan na lunarnoj površini, najnovije informacije. Odisej je živ i funkcionalan. Kontrolori leta kominuciraju s njim i komanduju vozilom kako bi preuzeli naučne podatke. Sonda ima dobru telemetriju i solarno punjenje. Nastavljamo da saznajemo više o specifičnim informacijama poput geografske širine i visine, opšteg stanja i orijentacije – navedeno je u tvitu Intuitiv mašin, gde je najavljena i konferencija za medije sa agencijom NASA.

Ovo su prve informacije o američkoj letelici nakon što je potvrđeno sletanje, ali još nisu objavljene fotografije Odiseja na lunarnoj površini.

Sletanje Radost u komandi nakon potvrde sletanja... Foto: Handout / AFP / Profimedia

- Amerika se vratila na Mesec, prvi put posle pola veka. Osmog dana svog putovanja od četvrt miliona milja, Intuitiv mašins su uspešno izvele sletanje života. To je veliki uspeh za Intuitiv mašins, SpejsEks i NASA. Kakav je ovo trijumf za čovečanstvo. Odisej je zauzeo Mesec – poručio je Bil Nelson, administrator NASA, čim je potvrđeno da je letelica uspešno sletela.

Nakon debakla sa letelicom Peregrin pre oko mesec dana i više decenija bez ikakvog pokušaja lunarne misije, Amerika je izgubila prvenstvo u istraživanjima Meseca, a preuzela ga je Kina. Iako su SSSR (čiji je naslednik Rusija) i SAD osvojile lunarnu površinu u 20. veku, u 21. veku su zaostajale za Kinom, Indijom i Japanom.

Komanda Printskrin: YouTube/NASA

- Prvi put posle 1972. NASA je spustila letelicu na površinu Meseca. Ali agencija to nije uradila sama, već u partnerstvu s privatnim kompanijama. Zahvaljujući novim tehnologijama i ovom javno-privatnom partnerstvu, naučni projekti na Mesecu i buduće misije otvoriće novi svet naučnih mogućnosti. Kao deo projekata lansiranih ove godine, timovi naučnika, uključujući i mene, moći će da sprovode radio-astronomska istraživanja sa južnog pola i dalje strane Meseca. Postoji mnogo potencijala u ovim misijama – poručio je za The Conversation Džek Berns, profesor astrofizike i planetarnih nauka Univerziteta Kolorada u Boulderu.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>