• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekstremna erupcija zvezde stavlja na muke novonastale planete

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

To je bio događaj ogromnih razmera, jednak potrošnji čitavog Zemljinog nuklearnog arsenala u otprilike jednoj milisekundi, uvek nanovo, skoro pola dana!

  • 0
planete, disk, zvezda Foto: NASA

Žestoka erupcija iz mlade zvezde koja liči na Sunce sugeriše da novorođene planete postoje u prilično surovom okruženju.

Naučnici iz Centra za astrofiziku posmatrali su mladu zvezdu HD 283572 pomoću submilimetarskih teleskopa SMA na Havajima. Videli su da se sjaj te zvezde pojačao stotinama puta tokom samo nekoliko sati. To je jedna od najsnažnijih viđenih zvezdanih baklji, piše Space.

Udaljena oko 400 svetlosnih godina, HD 283572 je oko 1,4 puta masivnija od Sunca, ali stara malo manje od tri miliona godina – više od hiljadu puta mlađa od naše zvezde, koja je stara oko 4,6 milijardi godina. To znači da je, kad su je astronomi posmatrali, HD 283572 bila u istoj životnoj fazi kao Sunce kad je počelo da formira planete.

Ovi nalazi možda ukazuju da se formiranje planeta, uključujući one u solarnom sistemu, suočava sa turbulentnim uslovima.

Mlade zvezde kao tesno zbijene opruge

Zvezdane baklje se smatraju posledicom rotacije zvezda i njihovim upetljavanjem magnetnih polja.

Kao što previše zbijena opruga ima kinetičku energiju koja mora da se oslobodi, magnetna energija u tim zapletenim magnetnim poljima mora da se ispusti. Kod zvezda to uzrokuje izbijanje ubrzanih čestica u svemir.

Zvezdane baklje koje prate erupciju zvezdane materije, ili plazme, mogu pojačati sjaj zvezde desetinama ili stotinama puta i širom spektra talasnih dužina svetlosti. Međutim, detekcija takvih baklji nije laka pošto se takvi događaji u suštini odigravaju nasumice, tako da nema jasne ideje kad usmeriti teleskop ka zvezdi da bi se zabeležio njen sledeći ispad.

To je bio slučaj sa HD 283572, koja je izgledala neaktivno pre ogromne erupcije. „Naši nalazi potvrđuju da su ove baklje retkost na milimetarskim talasnim dužinama, ali da mogu biti izuzetno snažne za tako mlade zvezde“, kažu naučnici.

U periodu od devet sati, energija baklje HD 283572 dostigla je nivoe milionima puta veće od energije koju oslobađaju slične baklje izmerene u blizini solarnog sistema. Ako računamo talasne dužine svetlosti zvezde koju SMA nije primetio, možda je bilo još mnogo puta energičnije.

Istraživači su zabeležili samo jednu baklju HD 283572, tako da ne mogu biti sigurni šta je tačno izazvalo masivnu eksploziju. Baklje na ovim talasnim dužinama su retkost i nismo očekivali da vidimo bilo šta osim slabog sjaja prašine koja formira planete, kažu naučnici. Moguće je da su u igri interakcije sa neviđenim zvezdama ili planetama saputnicima ili periodična aktivnost zvezdanih pega.

Međutim, nesporno je koliko je to bio silan događaj. Baklje poput ove su toliko moćne da mogu da zbrišu atmosfere koje se formiraju oko mladih planeta.

Naučnici će nastaviti da posmatraju HD 283572 kako bi utvrdili koliko česte su erupcije i da li te baklje utiču na razvoj atmosfera mladih planeta oko te mlade zvezde.

Osim toga, kombinujući podatke SMA i opservacije na većim talasnim dužinama, nadaju se boljem razumevanju fizike tih baklji i procesa uz kojih proističu.

(Telegraf Nauka/Space)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>