• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šok tvrdnje naučnika: Vanzemaljci bi mogli da vide zgrade na Zemlji i s udaljenosti od 3.000 svetlosnih godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

To bi bila sposobna da uradi samo civilizacija tipa II, veruje Zaza Osmanov

  • 3
Svemirski brod Foto: jim / Alamy / Alamy / Profimedia

Napredne vanzemaljske civilizacije udaljene više stotina ili hiljada svetlosnih godina mogle bi biti sposobne da vide zgrade na Zemlji. To se tvrdi u radu Zaze Osmanova, istraživača sa Slobodnog univerziteta Tbilisija u Gruziji i projekta SETI (Potraga za vanzemaljskim oblicima života), piše IFLScience.

Potraga za vanzemaljskim životom, navodi se u tekstu, u ovom trenutku na Zemlji je veoma elegantna u svojoj jednostavnosti. Dok se traga za potencijalnim vanzemaljskim signalima namerno ili nenamerno poslatim u svemir, skeniramo i zvezde tragajući za sitnim varijacijama svetlosti koji nam pokazuju da je egzoplaneta blokirala deo svetlosti zvezde.

Nakon otkrivanja egzoplanete, ispituju se gasovi na njoj, hemijski sastav i slični potencijalni indikatori života. Naše metode i teleskopi napredovali su veoma brzo.

Tipovi civilizacija

Sovjetski astronom Nikolaj Kardašev 1964. predstavio je skalu za merenje tehnološkog napretka civilizacije, koja je teorijska i prilično spekulativna.

Tip I – Ovo su civilizacije kod kojih je tehnološki nivo blizak onom na Zemlji u trenutku kada je teorija smišljena, sa potrošnjom energije od oko 4x1019 erg/s.

Tip II – Civilizacija sposobna da iskoristi energiju koja zrači njena zvezda, sa potrošnjom energije od oko 4x1033.erg/s.

Tip III – Civilizacija koja poseduje energiju nivoa cele svoje galaksije, sa potrošnjom energije od oko 4x1044 egr/s.

- Razmatrali smo pitanje da li su veštačke konstrukcije vidljive naprednoj vanzemaljskoj civilizaciji. Uzimajući u obzir opšte zakone fizike, otkrili smo da je detektovanje moguće sa udaljenosti od 3.000 svetlosnih godina i pod određenim uslovima koje bi napredna vanzemaljska civilizacija tipa II mogla da prevaziđe – navodi Zaza Osmanov u studiji objavljenoj u žurnalu Astra Astronautica.

Svemir Foto: Dmytro Olegovich Zakharchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Civilizacije deli na tipove po skali Nikolaja Kardaševa.

- Kako bi fokus bio na identifikovanju naše civilizacije, glavni fokus bio bi na pronalaženju velikih brodova, zgrada i svemirskih satelita. Takvi artefakti mogli bi lako da se identifikuju kao veštačke konstrukcije. Za ovu svrhu, prirodno bi bilo da fokus bude na vidljivom svetlu koje se reflektuje sa objekata – piše u studiji.

Oni su razmatrali najbolji način detektovanja objekata i veruju da je to optička interferometrija i korišćenje megateleskopa.

- Otkrili smo da bi najveća distanca sa koje je moguće da se vidi objekat dugačak 10 metara 3.000 svetlosnih godina. Analizirajući spektralnu senzitivnost, pokazano je da bi ti teleskopi morali da imaju prečnik koji bi bio prevelik da ga napravi civilizacija tipa I, već bi to mogla samo civilizacija tipa II – zaključak je Zaze Osmanova.

(Telegraf Nauka/IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Botaničar

    11. januar 2024. | 11:23

    Moju zgradu (dvospratnu) neće videti , posadio sam boriće sa svih strana, znao sam za špijunažu iz kosmosa pa sam izabrao zimzeleno bilje kako bih bio zaštićen i u zimskom i letnjem osmatranju , i auto mi je zelene boje da bude neuočljiv ako dodaju neko sočivo i pooštre vidokrug ! Moramo biti oprezni, nisu svi vanzemljaci dobronamerni kao npm. Alf !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>