• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski astronauti izašli iz Nebeske palate: Popravili solarne panele na svemirskoj stanici

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misiju od 7,5 sati izveo je tročlani tim

  • 0

Astronauti kineske misije Šenžou-17 popravili su oštećene solarne panele na svemirskoj stanici Tjangong, čije ime je, u prevodu s kineskog, Nebeska palata. Ovo je prva takva aktivnost kineskih astronauta van svemirske stanice, piše South China Morning Post.

Misiju od 7,5 sati izveo je tročlani tim, a koristili su pomoć robotske ruke na Tjangongu i znanje inženjera na zemlji, navela je Kineska svemirska agencija za misije sa ljudskom posadom (CMSA).

Dvojica članova posade su izašla iz modula Tjanhe kako bi pristupili spoljnim delovima solarnih panela, navela je agencija. Komandir misije Tang Hongbo zakačio se na robotsku ruku da dođe do oštećenih delova panela, a Tang Đenđi je bio podrška.

Treći član posade Đijang Šilin ostao je u modulu da nadgleda pokrete robotske ruke.

- Ova misija van modula ima izuzetan značaj i bila je veoma izazovna. Ovo je pravi posao – rekao je Tang.

Lin Šiđijang, zamenik direktora CMSA, još u oktobru, pre lansiranja ove posade u orbitu, rekao je da su paneli pretrpeli manju štetu od udara, kao i da će tajkonauti (kineski termin za astronaute) misije Šenžou-17 to popraviti.

Tjangong je kineska svemirska stanica u niskoj orbiti. Sastoji se od tri modula – osnovni modul Tjanhe lansiran je 2021, a eksperimentalni moduli Ventijan i Mengtijan lansirani su 2022. Plan je da stanica bude u funkciji 10 godina.

(Telegraf Nauka/South China Morning Post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>