• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je Holivud znao kako izgleda Zemlja pre osnivanja Nase? Lako – proračuni i globusi postoje vekovima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tvrdnje na društvenim mrežama da „Universal Pictures“ nije mogao da zna kako naša planeta izgleda pre slika iz orbite nastalih 1972. potpuno su bez utemeljenja

  • 1
Globus Foto: Youtube/X/Profimedia

„Kako je Holivud znao kako Zemlja izgleda pre nastanka Nase“, zapitao se izvesni Brok Ridik na platformi Iks, nekadašnjem Tviteru, postavljajući sliku sa uvodne špice čuvenog holivudskog studija „Universal Pictures“. On dodaje da je ova „‚slika‘ globusa iz 1927. starija od Nasine iz 1972. Uprkos tome što je ovaj post pogledalo 1,1 milion ljudi, a isti je objavljen i na TikToku, njegova sadržina je u najmanju ruku komična i predstavlja jasnu manipulaciju i to iz jednog veoma prostog razloga – da je Zemlja okrugla znalo se hiljadama godina pre osnivanja i Nase i ovog holivudskog studija.

Osim toga, prvi globusi napravljeni su još u antičkoj Grčkoj, a postali su mnogo češći od 16. veka i otkrića Amerike, kada su upotpunjeni.

„Universal Pictures“ je nastao 1912. godine, a već otprilike od 1920. njihov logo je imao globus i avion koji obleće oko njega. Onaj na koji se Brok Ridik poziva je korišćen na početku filmova ovog studija od 1927. do 1936.

@komesmetaistina Da li je bilo znanja pre Nase? . #nasa #universalstudios #istorija #astronomija #globus #teorijezavere #balkan #viral #foryou #fyp ♬ original sound - udarac.istine

S obzirom na to da je Nasa ili Nacionalna aeronautička i svemirska administracija nastala 1958. godine, jedino što je tačno u ovoj tvrdnji jeste da je logo holivudskog studija stariji od američke svemirske agencije. Međutim, te dve stvari nemaju nikakvu uzročno-posledičnu vezu, jer se mnogo pre osnivanja Nase, pa i njihovog prethodnika Nacionalnog savetodavnog komiteta za aeronautiku (NACA), među čijim osnivačima je bio i srpski naučnik Mihailo Pupin, znalo kako Zemlja izgleda.

Najčešće se pretpostavlja da su u mnogim starim društvima verovali da je Zemlja ravna ploča. Međutim, mnoga napredna znanja o nebeskim telima postajala su već u Mesopotamiji, gde je astronomija bila prilično razvijena. U Staroj Grčkoj mnogi mislioci i istraživači su pretpostavili pravi oblik naše planete – Aristotel na osnovu senke koju Zemlja baca na Mesec, a Eratosten na osnovu toga što sunčevi zraci ne padaju pod istim uglom za sve delove zemlje. Ovaj drugi je čak bio prilično blizu u proračunu obima Zemlje – njegov rezultat bio je 39.375 kilometara, što je vrlo manje od stvarne brojke od 40.075 kilometara. Upravo zahvaljujući tim naprednim proračunima, smatra se da je Krates iz Malusa oko 150. pre nove ere konstruisao prvi poznati globus na svetu.

Aristotel Aristotel pisao da Zemlja ima oblik sfere... Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Taj globus nije sačuvan, ali prvi koji postoji i danas konstruisao je još 1492. Kako je Kristofor Kolumbo tek te godine stigao do Amerike, ovog kontinenta na globusu nema jer, jednostavno, u tom trenutku još nije bio poznat. Malo posle toga, oblik naše planete potvrdila je i Magelanova ekspedicija (1519-1522).

Globus Globus Martina Behajma iy 1492... Foto: Leemage / AFP / Profimedia

Kako navodi Rojters, čak i u nekim srednjevekovnim rukopisima postoje nagoveštaji o tome da je zemlja okrugla. U 20. veku, nakon uspešnog slanja satelita Sputnjik u svemir 1957, konačno su stigle i prve potvrde oblika Zemlje nastale u orbiti.

Uostalom, pre nastanka Nase i Čarli Čaplin je snimio čuveni film Veliki diktator u kome postoji čuvena scena diktatora kako se igra sa predstavom planete Zemlje. Tek da bude jasno da za takvo znanje uloga Nase nije bila neophodna.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    27. decembar 2023. | 09:31

    NAPREDNE CIVILIZACIJE KOJE SU NASELILE PLANETU ZEMLJU PRE 3-4 MILIJARDE GODINA SA MARSA I MESECA MORALI SU ZNATI KAKO IZGLEDA PLANETA ZEMLJA!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>