• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Džejms Veb“ prvi put otkriva vodu u ključajućem disku gasa oko ultravrele zvezde

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svemirski teleskop „Džejms Veb“ je otkrio vodu i druge molekule u unutrašnjem regionu vrelog protoplanetarnog diska, što sugeriše da se stenovite planete poput Zemlje možda mogu formirati u nekim veoma ekstremnim sredinama.

  • 0

U prvom otkriće takve vrste, „Veb“ je detektovao vodu u unutrašnjem regionu diska od gasa i prašine koji formiraju planete oko novorođene zvezde.

Otkriće je značajno zato što je voda, zajedno sa molekulima potrebnim za stvaranje svetova poput Zemlje, pronađena blizu nekoliko ogromnih, mladih zvezda koje generišu ekstremno ultraljubičasto zračenje. Ranije se smatralo da takva ekstremna okruženja nisu pogodna za stvaranje stenovitih planeta kao što je Zemlja, piše Live Science.

Ovi nalazi predstavljaju prve rezultate „Vebovog“ programa ekstremnih ultraljubičastih okruženja (XUE). „Veb“ je jedini teleskop sa prostornom rezolucijom i osetljivošću za proučavanje diskova koji formiraju planete u regionima formiranja masivnih zvezda, kaže Marija Klaudija Ramirez-Tanus iz Instituta Maks Plank za astronomiju.

„Veb“ proučava kosmičkog jastoga

Rezultati su ostvareni posmatranjem protoplanetarnog diska XUE 1, koji se nalazi u zvezdanom jatu Pismis 24.

XUE 1 je samo jedan od 15 protoplanetarnih diskova u NGC 6357 – takozvanoj Jastog maglini, koja je udaljena 5.500 svetlosnih godina od Zemlje.

Jastog maglina je jedan od najmlađih i Zemlji najbližih regiona intenzivnog rađanja zvezda. Takođe je dom nekima od najmasivnijih zvezda, koje su vrelije od zvezda kao što je Sunce i zato emituju više ultraljubičaste svetlosti.

Ovo zračenje pomaže da se uklone gas i prašina koji su napravili te mlade, masivne zvezde, što znači da protoplanetarni diskovi ne mogu da opstanu dugo oko ovih intenzivnih zvezda – obično traju samo oko milion godina.

Naučnici su očekivali da će opservacije pokazati da je XUE 1 konstantno izložen visokim nivoima ultraljubičastog zračenja, ali su bili iznenađeni otkrićem da taj protoplanetarni disk takođe sadrži mnogo sitne, deličmično kristalne silikatne prašine koja bi mogla poslužiti za stvaranje stenovitih planeta.

Pored te silikatne prašine i vode, istraživači su pronašli tragove molekula kao što su ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, cijanovodonična kiselina i acetilen.

Pošto su uslovi u protoplanetarnom disku XUE 1 blizu masivnih zvezda slični uslovima u drugim regionima formiranja zvezda blizu Zemlje ispunjenim zvezdama male mase, nalazi podržavaju ideju da je normalno za stenovite planete širom Mlečnog puta da se formiraju oko zvezda različitih masa i u širem spektru okruženja nego što su naučnici ranije mislili.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>