• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi put laserom poslata i primljena poruka sa razdaljine od 16 miliona kilometara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lansirana sredinom oktobra, "Psyche" je na putu ka metalnom asteroidu između Jupitera i Marsa

  • 0
Planeta Mars Foto: Tanjug/AP

Inovativni eksperiment na Nasinoj misiji "Psyche“ upravo je postigao važan korak tako što je uspešno sproveo demonstraciju najdalje laserske komunikacije. Demonstracija nove tehnologije bi mogla u budućnosti da pomogne čovečanstvu u daljem istraživanju dubokog svemira.

Lansirana sredinom oktobra, "Psyche" je na putu ka metalnom asteroidu između Jupitera i Marsa. Letelica će provesti šest godina putujući 3,6 milijarde kilometara, javlja RTS pozivajući se na CNN.

Osim njene glavne misije, na sebi nosi i opremu za Deep Space Optical Communications (DCOC).

Na oval način je trebalo poslati i primiti podatke ka – i sa Zemlje, putem infracrvenog lasera, koji može da šalje podatke 10 do 100 puta većim brzinama nego uobičajenim radio-talasnim sistemima.

Ukoliko se pokaže uspešnim u testiranjima narednih godina, eksperiment bi mogao da postane osnova za tehnologiju koja će biti korišćena u komuniciranju sa ljudima na Marsu.

Tokom eksperimenta, laserom su prvi put poslati podaci sa mnogo veće udaljenosti od one između Zemlje i Meseca. Sa skoro 16 miliona kilometara podaci su stigli do „Kaltekove“ opservatorije u Kaliforniji.

Pređena razdaljina između je 40 puta veća nego ona između Zemlje i Meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>