• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemljinu atmosferu uzdrmala neverovatno snažna eksplozija iz tek rođene crne rupe

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blesak gama zraka trajao je oko 7 minuta, ali je jonosfera bila pogođena oko 10 sati, pokazalo istraživanje

  • 0
Kvazar, crna rupa Foto: NASA / Zuma Press / Profimedia

Blesak svetlosti iz tek rođene crne rupe udaljene od nas 2,4 milijarde svetlosnih godina pogodio je Zemlju takvom snagom da je uzdrmala gornje slojeve atmofere, piše Science Alert. Izbacivanje gama zraka GRB 221009A srušila je sve rekorde kada je pogodila našu planetu u oktobru 2022. Svetlost je imala 18 teraelektronvolti energije, što se smatra najsvetlijom svemirskom eksplozijom koja je do sada zabeležena.

Naučnici su sada utvrdili da je neverovatno snažna eksplozija bila toliko jaka da je izazvala velike varijacije u električnom polju jonosfere, na visini od nekih 500 kilometara iznad površine.

- U ovom istraživanju predstavljamo dokaze varijacije u električnom polju jonosfere koje je pokrenu jak blesak gama zraka 9. oktobra 2022. Koristeći i satelitske podatke i novi analitički model dokazali smo da je GRB 221009A jako pogodilo Zemljinu jonosferu, izazvalo je smetnje i u gornjem i u donjem sloju jonosfere – naveo je tim naučnika koji je predvodio astrofizičaR Mirko Pirsanti sa italijanskog Nacionalnog astrofizičkog instituta.

Gama zračenje je najintenzivniji deo elektromagnetnog spektra, a prate ga rendgenski zraci. Fotoni gama zraka imaju od milijardu do bilion puta višeu energiju od fotona iz vidljivog dela spektra, a emituju ih posebni događaji poput supernove ili hipernove, ali i neki događaji poput solarnih baklji.

Ova radijacija nije nešto o čemu treba da se brinemo jer je obično apsorbuje Zemljina atmosfera i to pre nego što se približi površini. Ipak, nekad dolazi do interakcije sa jonosferom, koja je relativno debela i prostire se između 50 i 1.000 kilometara visine.

Blesak gama zraka je trajao oko 7 minuta, ali je učinak na atmosferu trajao oko 10 sati. Ova snaga je mogla da se poredi sa solarnim bakljama. S obzirom na to da je Sunce udaljeno od nas 150 miliona kilometara, a da je crna rupa koja je izbacila gama zrake udaljena od nas 2,4 milijarde svetlostnih godina, može se pretpostaviti koliko je eksplozija bila jaka.

(Telegraf Nauka/Science Alert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>