• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li su ovo prvi vanzemaljski objekti na Zemlji? Naučnici otkrili istinu o misterioznim metalnim sferama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Patricio A. Galardo, fizičar sa Univerziteta u Čikagu, osporio je tvrdnje koje je izneo fizičar sa Harvarda Avi Loub

  • 1

Fizičar sa Harvarda Avi Loub letos je izazvao pravu buru u naučnoj zajednici kada je izašao u javnost sa tvrdnjom da su mali fragmenti izvučeni iz Tihog okeana u junu stigli iz nekog dalekog solarnog sistema. On je tvrdio da su ove sfere u stvari delovi međuzvezdanog meteora i da je to prvi put u istoriji da je međuzvezdani materijal otkriven na Zemlji.

Avi Loub Fizičar Avi Loub Foto: Anibal Martel / AFP / Profimedia

Kako je Telegraf Nauka tada pisao, Loub je čak i analizirao misteriozne metalne sfere i rekao da one imaju „sadržaj elemenata kakav nije viđen uz našem solarnom sistemu“, a izneo je i mogućnost da bi one mogle da budu deo neke vanzemaljske letelice, ali je naglasio da za to još nema dovoljno dokaza.

Sastav misterioznih metalnih sfera

Mnogi naučnici su ove tvrdnje dočekali na nož tvrdeći da navedeni dokazi nisu ni čvrsti, ni jasni i da na osnovu njih nije baš moguće doneti bilo kakav zaključak. Nova studija Patricija A. Galarda, fizičara sa Univerziteta u Čikagu, još više osporava tvrdnje koje je izneo Avi Loub, piše Daily Mail.

- Poređenje sastava pet uzoraka prikupljenih iz Tihog okeana je predstavljeno. Sadržaj gvožđa i nikla poređen je sa ranijim izveštajem o okeanskoj ekspediciji u kojoj su skupljeni uzorci vode sa mikrofilterima i skupljeni magnetni sferni objekti. Sadržaj berilijuma, lantana i urana su poređeni sa javno dostupnim podacima o sadržaju uglja. Sadržaj gvožđa je konzistentan sa ranijim izveštajima o kontaminaciji pepelom od uglja. Koncentracije nikla, berilijuma, lantan i urana konzistentni su sa očekivanjima od pepela od uglja. Poređenje sa pepelom od uglja u vazduhu rešava razliku koja postoji u poređenju sa hondritima. Teorija o meteorskom poreklu nije prihvatljiva – napisao je on u studiji objavljenoj u Research Notes of the AAS.

Profesor Kris Lintot, astrofizičar sa Oksfordskog univerziteta, nije bio uključen u novu studiju, ali kaže da su tvrdnje profesora Louba „najverovatnije besmislice“.

- Nema ubedljivog dokaza da to što je on otkrio ima međuzvezdano poreklo. Ima mnogo toga što možemo da naučimo proučavajući meteorite i do sada smo primetili i par međuzvezdanih objekata koji su prošli kroz Sunčev sistem u poslednjih nekoliko godina. Međutim, ovo nije način da to radimo i to sigurno nisu vanzemaljci – rekao je on za Daily Mail.

Olivije Hajnau, astronom Evropske južne opservatorije, koji takođe nije bio uključen u studiju, rekao je da je profesor Loub „zanimljiv lik“.

- On ima fantastične ideje i ekstremno je brz u njihovoj implementaciji. Ovo drugo je deo problema – otkriveno je da je veoma nemaran u ovim brzim studijama, da nedostaju neke stvari koje su očigledne za ovo polje. Drugi problem je što on odbacuje te probleme – rekao je on za Daily Mail.

Međuzvezdani meteori

Cela sada počela je pre skoro deceniju, kada je meteor pogodio Zemljinu atmosferu. Prema podacima NASA, meteor poznat kao IM1 obasjao je nebo blizu ostrva Manus 8. januara 2014. kada je leteo brzinom od 160.000 kilometara na sat. Zbog brzine potvrđeno je da je reč o međuzvezdanom objektu od strane Svemirske komande SAD.

Međuzvezdana kometa Oumuamua Izgled međuzvezdane komete Oumuamua... Foto:AFP PHOTO / EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / M. Kornmesser / Profimedia

Osim njega, samo još dva međuzvezdana meteora su do sada otkrivena – Oumuamua ili Glasnik iz daleka u oktobru 2017. i kometa Borisov u avgustu 2019.

Avi Loub tvrdio je da je Oumuamua verovatno veštački objekat koji su napravili vanzemaljci, zbog čega je stekao reputaciju „avanturiste“.

(Telegraf Nauka/Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V.A.Laki

    15. novembar 2023. | 15:57

    Ako bi se rešile sve misterije Kosmosa ( Univerzuma),ovaj više ne bi imao smisla da postoji !? Nastao bi jedan novi Univerzum s'velikim bum-om !? Itd, itd,... P.S.-Neko je jednom prilikom napisao :"Protiv svega postojećeg - u ime svega predstojećeg !"

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>