• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve mu boje lepo stoje: Ultraljubičasti pogled na Jupiter

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Jupiter Foto: NASA, ESA, and M. Wong (University of California - Berkeley); Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

Američka svemirska agencija NASA kao sliku dana objavila je pogled na planetu Jupiter koju je napravio Svemirski teleskop Habl. Reč je o kompozitnoj slici sa bojama koje se vide na ultraljubičastim talasnim dužinama.

Slika je objavljena u čast toga što se Sunce i Jupiter sada nalaze na različitim stranama neba. Na slici se vidi i čuvena „džinovska crvena tačka“, koja je na ovoj slici u stvari tamnije plava.

Jupiter Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Ricardo Hueso (UPV), Imke de Pater (UC Berkeley), Thierry Fouchet (Observatory of Paris), Leigh Fletcher (University of Leicester), Michael H. Wong (UC Berkeley), Joseph DePasquale (STScI)

Slika deluje lažno zbog toga što ljudsko oko ne može da vidi ultraljubičasto svetlo, ali moglo bi se reći da Jupiteru „sve boje dobro stoje“.

NASA je nedavno objavila i sliku "jezivog lica" na Jupiteru. Nju je napravila sonda Džuno.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>