• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gitarista Kvina u službi nauke: Stereoskopske slike uzoraka asteroida Benu napravio Brajan Mej

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rok muzičar učestvovao je u proučavanju uzoraka koje je donela misija Oziris-Reks

  • 0
Asteroid Benu Foto: NASA / Erika Blumenfeld, Joseph Abersold (originalne slike) / Brian May, Claudia Manzoni (stereo obrada)

Pravljenje stereoskopskih slika asteroida Benu nije bilo deo misije Oziris-Rex agencije NASA, ali su da učestvuju u tome pozvani Brajan Mej, poznat kao gitarista benda "Kvin", i Klaudija Manconi.

- Nas civile, Klaudiju Manconi i mene, pozvao je glavni istraživač misije Dante Loreta da se pridružimo naučnom timu i pronađemo mogućnosti za stereoskopiju u bogatstvu vizuelnih podataka dobijenih kamerama svemirske letelice na asteroidu Benu – napisao je u blogu za NASA Brajan Mej.

- Da bismo to uradili, tražili smo parove slika Benuove površine. Ovo razdvajanje tačaka gledišta, poznato kao „osnovna linija“, mora biti precizno da nam pruži iskustvo dubine i stvarnosti kada se slike posmatraju stereoskopski. Takvo gledanje zahteva da se leva i desna slika odvojeno isporuče u naše levo i desno oko, što je način na koji vidimo u „stvarnom životu“. Kada se to uradi, male razlike između komponenti stereo para – poznate kao paralakse – daju našem mozgu priliku da trenutno uoči dubinu i čvrstoću slike – naveo je Mej.

Brian May, Brajan Mej Brajan Mej slavu stekao kao gitarista benda "Kvin"... Foto: Profimedia/Avalon

U slučaju ovde predstavljnih slika, dodao je on, taj posao im je olakšan.

- U trenucima kada je glava TAGSAM-a prevrnuta u Svemirskom centru Džonson u Hjustonu, snimljene su fotografije iz više uglova, što nam je omogućilo da pronađemo samo jedan skoro savršen par, koji pokazuje intimnu strukturu ovog čoveka. samo nekoliko zrna tamnog uzorka crne boje uglja – rekao je Brajan Mej i dodao:

- Moguće je gledati ovaj paralelni stereoskopski par bez stereoskopa, opuštajući ose očiju, kao da gledate kroz ekran u beskonačnost. Ali najbolje iskustvo će imati korišćenje stereoskopa, na isti način na koji je tim misije Oziris-Reks pregledao naše stereo slike dok je potraga bila u toku da bi se pronašlo bezbedno mesto na površini asteroida Benu za delikatan manevar uzorkovanja „Dodirni i kreni“. Najveće kamenje na ovoj slici ima prečnik od oko jednog centimetra. Uživajte u ovom delu istorije u nastajanju.

(Telegraf Nauka/NASA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>