• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najjači marsotres zabeležen na Crvenoj planeti: Naučnici konačno saznali šta ga je izazvalo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potres od 4,7 stepeni pogodio je Mars 4. maja 2022. i to je najsnažniji potres do sada zabeležen van Zemlje

  • 0

Najači zabeleženi marsotres uzdrmao je Crvenu planetu ne zbog udara asteroida, već zbog tektonskih sila unutar same planete. To otkriće ukazuje da je Mars seizmički aktivniji nego što se mislilo, navode naučnici, a prenosi Space.com.

Modul „Insajt“ američke agencije NASA 4. maja 2022. zabeležio je potres od 4,7 stepeni, što je jače od do tog trenutka najjačeg zabeleženog potresa od 4,2 stepena iz 2021.

Za razliku od drugih marsotresa, koji obično prestanu u roku od jednog sata, posledice ovog su se osećale čak šest sati, što ovo čini najjačim potresom koji je zabeležen van Zemlje.

Otkako je sleteo na Mars u novembru 2018. modul Insajt zabeležio je više od 1.300 marsotresa, od kojih je najmanje osam povezano sa udarom asteroida. Signal jakog marsotresa iz maja 2022. bio je sličan onima koje je izazvao udar asteroida, pa su naučnici počeli da tragaju za novim kraterom na Marsu, ali ga nisu našle. Zbog toga je zaključeno da su potrese izazvale tektonske sile unutar planete.

Prema tradicionalnom shvatanju, Mars je, za razliku od Zemlje, premali da bi imao tektonske procese.

- I dalje ne razumemo zašto neki delovi planete imaju veći tektonski stres od drugih, ali rezultati nam omogućuju da dalje istražujemo. Jednog dana ove informacije pomoći će nam da shvatimo gde na Marsu bi ljudi mogli da budu bezbedni, a koje delove planete treba izbegavati – rekao je Bendžamin Fernando, postdoktorand Oksfordskog univerziteta i jedan od autora studije objavljene u žurnalu Geophysical Research Letters.

(Telegraf Nauka/Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>