• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina povećava svoju „Nebesku palatu“: Svemirska stanica će biti proširena sa 3 na 6 modula

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon proširenja Tjangong će imati 180 tona, što je oko 40 odsto mase Međunarodne svemirske stanice

  • 0
Kineski svemirski program sa ljudskom posadom CMSP Shenzhou 16 Tiangong space station Foto: Profimedia/Xinhua News/Liu Fang

Kina planira da proširi svoju svemirsku stanicu Tijangong (ime znači nebeska palata na kineskom) sa postojeća tri na šest modula, objavio je Žang Kjao, istraživač Kineske akademije za svemirsku tehnologiju (CAST), preneo je CGTN.

Svemirska stanica imaće značajnu ulogu kao „glavna svemirska luka“ i predstavljaće alternativnu platformu za sve svemirske stanice blizu Zemlje, objasnio je Žang na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Bakuu.

„Nebeska palata“ će nakon proširenja imati 180 tona, što je oko 40 odsto mase Međunarodne svemirske stanice, koja je u orbiti već dve decenije i očekuje se njeno isključivanje nakon 2030.

Žang je rekao da je očekivani život stanice Tjangong oko 15 godina, što je 5 godina više nego što je ranije najavljeno.

Tjangong je kineska svemirska stanica koja je lansirana u svemir 2021. U orbiti je već 893 dana, a u njoj se nalazi posada već 763 dana. Za to vreme na svemirskoj stanici je bilo pet ekspedicija, a trenutna posada je stigla 30. maja ove godine i planirano je da ostane do novembra.

(Telegraf Nauka/CGTN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>