• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je lunarna noć uništila indijske sonde na Mesecu? Vikram i Pragjan ne odgovaraju na signale ISRO

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lunarni istraživači, deo istorijske misije Čandrajan-3, stavljeni su u fazu sna 2. septembra, kada je završen lunarni dan

  • 3
Vikram, Indija, Mesec Replika Vikrama postala je simbol indijskog uspeha... Foto: Dipa Chakraborty/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) nije uspela da uspostavi komunikaciju sa sondom Vikram, kao ni sa roverom Pragjan, koji su na Mesecu od 23. avgusta, uprkos višestrukim pokušajima uspostavljanja veze nakon što je završena lunarna noć. Lunarni istraživači, deo istorijske misije Čandrajan-3, ostvarili su veliki deo svojih zadataka do 2. septembra, kada su zbog kraja lunarnog dana u oblasti južnog pola, isključeni u nadi da će 14 dana kasnije proraditi, piše India Today.

- Bilo je pokušaja da se uspostavi komunikacija sa Vikramom, modulom za sletanje, i roverom Pragjan kako bi se probudili. Od njih do sada nije stigao nijedan signal. Pokušaji će biti nastavljeni – navela je ISRO na platformi Iks (nekadašnjem Tviteru).

India Today navela je da im je izvor iz ISRO pod uslovom anonimnosti rekao da organizacija pokušava i dalje da uspostavi kontakt sa sondama na Mesecu, ali da su šanse za to veoma male posebno ako se imaju u vidu preteški uslovi na Mesecu tokom lunarne noći. Mnogi veruju da su ekstremno niske temperature uništile instrumente na sondama.

Vikram, ISRO, Mesec, Indija Foto: Twitter/ISRO (https://twitter.com/isro)

Inače, kako je Telegraf Nauka već pisao, kada je pokrenuta misija Čandrajan-3 od Vikrama i Pragjama se očekivalo da rade samo do kraja prvog lunarnog dana, što je oko 14 zemaljskih dana, ali su se mnogi ponadali da će se automatizovani istraživači Meseca ipak ponovo uključiti 22. septembra, na kraju lunarne noći.

Još pre dve nedelje indijski pisac i autor knjige o ISRO Palava Bagla za Indian Express je rekao da ne veruje da će instrumenti na sondama preživeti lunarnu noć jer temperature tada padaju i na 120 stepeni ispod nule.

- Tehnologija koja omogućuje da elektronska strujna kola i kompomente rade na ekstremno niskim temperaturama jednostavno ne postoji u Indiji – rekao je Bagla za taj list.

Uprkos tome što se sada ne javljaju, ove sonde su ispisale novu stranicu istorije svemirskih ispitivanja. Indija je postala četvrta zemlja, posle SSSR, SAD i Kine, koja je spustila letelicu na Mesec, a prva koja je to učinila u oblasti južnog pola.

(Telegraf Nauka/India Today)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>