• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rover „Kjuriositi“ stigao do opasnog grebena na Marsu posle tri neuspešna pokušaja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

NASA je 18. septembra potvrdila da je njen rover Kjuriositi uspeo da stigne na rizičnu lokaciju na Crvenoj planeti – greben Gediz valis.

  • 0

Zašto je ta formacija toliko važna? Naučnici veruju da su pre tri milijarde godina, kad je Mars bio mnogo vlažniji u poređenju sa sadašnjim suvim stanjem, snažne bujice nosile blato i stene niz planinu u blizini, poznatu kao planina Šarp. Ta masa se razlila u polukrug koji je kasnije pod dejstvom vetra erodirao u visoki greben.

To znači da ovaj greben sadrži svedočanstva o plavoj prošlosti Marsa, i ono što je možda još uzbudljivije – informacije o drevnim, opasnim klizištima, piše Space.

Cilj je dostignut 14. avgusta, ili 3923. marsovskog dana misije. Nakon smeštanja u novo okruženje, roverova kamera je napravila 136 pojedinačnih slika te lokacije, koje su povezane u panoramu od 360 stepeni, čije boje su kasnije popravljene radi vizuelnog efekta.

Da bi stigao do grebena Gediz valis, Kjuriositi (Radoznalost) je morao da prevaziđe više prepreka.

Međutim, naša radoznalost je sad zadovoljena.

„Posle tri godine, konačno smo našli mesto gde Mars dozvoljava da Kjuriositi bezbedno pristupi strmom grebenu“, kaže Ašvin Vasavada iz Laboratorije za mlazni pogon (JPL). „Uzbudljivo je moći dodirnuti stene koje su stigle iz mesta visoko na planini Šarp, koja nikad nećemo moći da posetimo pomoću Kjuriositija“.

Rover istražuje pet kilometara visoku planinu od 2014, nailazeći usput na svedočanstva o drevnim tokovima i tome slično, ali je greben Gediz valis bio potpuno novo polje za istraživanje – i zapravo najmlađi deo tog regiona.

Kjuriositi je proveo 11 dana na grebenu nakon što je stigao tamo sredinom avgusta. Fotografisao je tamne stene u regionu koje su „nesumnjivo potekle iz nekog drugog mesta na planini“, kao i druge ispod vrha grebena, „neke velike kao automobili“. Ovi komadi su verovatno stigli sa viših mesta na planini Šarp.

Kamera na roveru je napravila ukupno 136 slika grebena Gediz valis koje su sastavljene u mozaik.

Osim toga, rover je omogućio naučnicima prvi pogled iz blizine na geološku tvorevinu zvanu „lepeza od debrija“, fenomen kad se debri koji se sliva niz padinu razlije u oblik lepeze.

Kjuriositi putuje po svom planetarnom objektu od 2012. u okviru Marsove naučne laboratorije. Zasad je posetio neverovatna mesta kao što su krater Gejl sa slojevitom planinom u centru i simpatična stena koja izgleda kao otvorena knjiga.

Pošto je konačno stigao na Gediz valis, Kjuriositi ide da nađe put iznad grebena radi saznanja o vodenoj istoriji planine Šarp.

(Telegraf Nauka/Space)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>