• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srednjoškolci otkrili čudno ponašanje asteroida pogođenog svemirskom letelicom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi rezultati su zagonetni i utiču na strategije planetarne odbrane.

  • 0
NASA DART misija udarac Foto: NASA/ASI

Pre skoro godinu dana, NASA je izvela udar u asteroid Dimorfos, satelit većeg asteroida Didimos. Cilj je bilo pomeranje asteroida u drugu orbitu i to premeštanje je bilo uspešno – asteroid je pomeren znatno više nego što se očekivalo. Novo istraživanje pokazuje da je, neobjašnjivo, orbita nastavila da se menja tokom mesec dana posle udara, piše IFL Science.

DART je sistem planetarne odbrane poznat kao kinetički udarac. Ovaj pristup je osmišljen za udar u neko svemirsko telo velikom brzinom; razmena impulsa menja orbitu asteroida. Ako je asteroid bio na putu sudara sa Zemljom, ovo može pomeriti taj objekat na bezbedniju putanju. Promena je obično mala, ali sa dovoljno vremena može biti dovoljna za postizanje bezbednosti.

Dimorfos nije bio opasnost po nas. Izabran je jer su astronomi znali koliko mu treba da obiđe Didimos. DART je demonstrirao da udar može izmeniti brzinu asteroida i Dimorfos je prešao na manju orbitu. Cilj je bio da se njegov ciklus smanji za sedam minuta, ali je ga je udar smanjio za 33 minuta, barem isprva. Asteroid je nekako nastavio da gubi impuls tokom vremena.

Grupa srednjoškolaca iz Tačerove škole izvodila je opservacije asteroida pre udara pa do 6. novembra 2022. Pomoću teleskopa od 0,7 metara u školskoj opservatoriji, izmerili su ciklus Dimorfosa i otkrili da je nastavio da raste u danima nakon udara, postajući veći od zvaničnog merenja odmah nakon udara.

„Došli smo do malo većeg broja – 34 minuta“, rekao je nastavnik i direktor opservatorije dr Džonatan Svift. „Taj nesklad je izazvao nelagodnost“.

Takvo ponašanje nije bilo očekivano, ali da budemo potpuno iskreni – to je prvi put da je čovečanstvo bukvalno pomerilo neko svemirsko telo. Smatra se da je udar napravio krater prečnika od više desetina metara, što je ogromno za telo široko samo 160 metara.

Udar je izbacio mnogo materijala u orbitu, uključujući brojne kamene blokove. Moguće je da se nešto od toga vratilo na Dimorfos, usporavajući ga još više.

„Ako udarite u gomilu kamenja svemirskom letelicom, mnogo materijala će odleteti. To vidimo u ranim snimcima odmah nakon udara. Taj izbačeni materijal ima impuls. Promena ciklusa koju posmatramo je rezultat ne samo transfera impulsa sa letelice, već i dodatnog impulsa od kretanja izbačenog materijala“, kaže dr Kristina Tomas sa Univerziteta Severne Arizone.

Misija „Hera“ Evropske svemirske agencije stiće će do asteroida krajem 2026. i obezbediće dodatne uvide u sudar i njegove posledice. Zasad izgleda da je orbita stabilizovana.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>