• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Indija i NASA sarađuju u svemirskim letovima sa posadom i odbrani planete

Vreme čitanja: oko 2 min.

NASA i indijske kolege nastavljaju rad u cilju finalizacije strateškog okvira za saradnju u svemirskim letovima sa posadom do kraja 2023.

  • 0

Indija planira da se nadoveže na svoje nedavne svemirske uspehe i postane još značajniji faktor u pomeranju kosmičkih granica, piše Space.

Ta država je nedavno prvi put sletela na Mesec, ostvarujući prvo spuštanje u blizini lunarnog južnog pola sa svojom misijom Čandrajan-3. Zatim je 2. septembra lansirala solarnu sondu (Aditja-L1) radi istraživanja nekih od najvećih misterija Sunca.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden čestitao je premijeru Indije Narendri Modiju i naučnicima Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO) na tim postignućima tokom sastanka u Indiji 8. septembra.

Tokom tog sastanka, dvojica lidera su podržali saradnju u nekoliko ambicioznih svemirskih projekata.

„Rešeni da ojačaju naše partnerstvo u istraživanju svemira, ISRO i Nacionalna administracija za aeronautiku i svemir (NASA) počinju razgovore o modalitetima, izgradnji kapaciteta i obuci za upućivanje zajedničke misije na Međunarodnu svemirsku stanicu u 2024, i nastavljaju rad na finalizaciji strateškog okvira za saradnju u svemirskim letovima sa posadom do kraja 2023“, rečeno je u zajedničkom saopštenju.

Indija još nije poslala nikoga u kosmos, ali nastoji da to promeni: razvija i testira opremu za sopstveni program kosmičkih letova sa posadom, nazvan „Gaganjan“, koji bi mogao prvi put lansirati astronaute već krajem 2024.

Bajden i Modi takođe „pozdravljaju napore“ u cilju stvaranja „radne grupe za komercijalnu kosmičku saradnju“. Ta potecijalna saradnja bi se uklopila u postojeću strukturu, Civilnu zajedničku radnu grupu za svemirku saradnju.

SAD i Indija takođe žele da sarađuju u pogledu spasavanja sveta od mogućeg uništenja odozgo.

Nameravaju da pojačaju koordinaciju planetarne odbrane radi zaštite Zemlje i svemirskih resursa od udara asteroida i objekata u blizini Zemlje, uključujući američku podršku za učešće Indije u detekciji i praćenju asteroida putem Centra za male planete. Taj centar, baziran u Smitsonovskoj astrofizičkoj opservatoriji u Masačusetsu, zvanična je arhiva za opservacije asteroida i kometa.

NASA već ima znatnu ekspertizu u tom pogledu. Na primer, Test preusmeravanja dvojnog asteroida (DART) izveo je udar u asteroid prošle godine prilikom uspešne probe metoda „kinetičkog udarca“ za skretanje svemirskih stena.

(Telegraf Nauka/Space)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>