• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tek otkrivena planeta ima jednu od najdužih orbita primećenih van Sunčevog sistema

Vreme čitanja: oko 2 min.

Astronomi sa MIT i Univerziteta Novog Meksika otkrili su sistem TOI-4600, udaljen od nas oko 815 svetlosnih godina, sa dve planete koje dugo putuju oko svoje zvezde

  • 0
Ilustracija egzoplanete WASP-39 b Foto: NASA, ESA, CSA, and J. Olmsted (STScI)

Od više od 5.000 planeta za koje znamo da postoje van Sunčevog sistema, većina njih oko svojih zvezda obilazi ekstremno blizu. Više od 80 odsto potvrđenih egzoplaneta ima orbitu kraću od 50 dana, što znači da su ovi vreli svetovi dvaput bliži svojim zvezdama nego Merkur Suncu, piše MIT News (portal Instituta za tehnologiju Masačusets).

Astronomi sve bolje razumeju kako se planete formiraju, razvijaju, od čega su sastavljene… Mnogo toga je manje poznato o planetama sa dužim orbitalnim periodom jer je njih mnogo teže primetiti. Lista planeta sa dugim orbitama upravo je povećana za dva mesta. Astronomi sa MIT i Univerziteta Novog Meksika otkrili su sistem TOI-4600, udaljen od nas oko 815 svetlosnih godina, sa dve planete koje dugo putuju oko nje.

Unutrašnja planeta ima orbitu od 82 dana, što je slično orbiti Merkura, dok spoljna planeta kruži oko zvezde 482 dana, što je negde između orbiza Zemlje i Marsa. Obe planete su gasni džinovi, slični Jupiteru i Saturnu, mada unutrašnja više ima sastav koji je mešavina gasa i leda. Te dve planete su negde na pola puta od „vrelih Jupitera“, gasnih egzoplaneta koje su vrele, i mnogo hladnijih gasnih džinova kakvi postoje u Sunčevom sistemu.

Otkriće je napravljeno pomoću podataka iz Satelita za posmatranje tranzicije egzoplaneta (TESS) američke agencije NASA. U pitanju je misija koju predvodi upravo tim sa MIT.

Nova, spoljna planeta ima najduži orbitalni period od svih planeta koje je TESS do sada pronašla. Takođe je jedna od najhladnijih – na njoj je temperatura minus 82 stepena.

- Ovi sistemi sa većim orbitama su uglavnom neistražene. Dok pokušavamo da otkrijemo kakav je naš Sunčev sistem u odnosu na druge sisteme koje smo otkrili, moramo da nađemo više različtih sistema kako bismo sve to bolje razumeli. Većina sistema koje smo otkrili nije ni nalik našem – rekla je Ketrin Hese, članica Instituta za astrofiziku i istraživanje svemira MIT.

(Telegraf Nauka/MIT News)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>