• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poziranje na Mesecu: Indijski rover fotografisao modul Vikram, ovaj odgovorio video-snimkom rotacije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pragjan je napravio fotografije modula u kome je bio smešten do sletanja, a onda je i sam snimljen kako se okreće, objavila je ISRO

  • 7
Vikram, ISRO, Mesec, Indija Foto: Twitter/ISRO (https://twitter.com/isro)

Indijski rover Pragjan šeta oblastima kraj lunarnog južnog pola manje od mesec dana, a već je izmerio temperaturu u tom delu Meseca i ispitao sastav zemljišta i otkrio neočekivane sastojke. Sada se okrenuo i fotografisao svog saputnika – rover Vikram, u kome je bio tokom istorijske misije Indijske svemirske istraživačke organizacije, objavio je IFLScience.

- Smešak, molim! Rover Pragjan napravio je fotografiju modula Vikram. Fotografija misije napravljena je navigacionom kamerom na roveru (NavCam). Te kamere zarvijene su u Laboratoriji elektro-optičkih sistema ISRO u Bangaloru – navodi indijska agencija u jednom od tvitova na platformi Iks.

Usledila je i druga fotografija modula, napravljena samo malo kasnije.

Inače, ISRO je jutros objavila i snimak okretanja rovera, a koji je napravila kamera na modulu Vikram.

- Rover se okrenuo u potrazi za bezbednijom rutom. Rotaciju je zabeležila kamera modula za sletanje. Čini se kao da se dete igra u dvorištu dok majka to gleda strpljivo i s ljubavlju. Zar ne? - navela je ISRO na platformi Iks.

ISRO je danas objavila i da su instrumenti na roveru potvrdili ono što je otkrio pre dva dana – postojanje sumpora u zemljištu.

- Drugi instrument na roveru potvrdio je postojanje sumpora u regionu, drugom tehnologijom. Rendgenskji stetoskop alfa čestice (APXS) detektovao je sumpor, kao i druge manje elemente – navela je ISRO.

Indija je 23. avgusta postala prva zemlja koja je spustila letelicu na južni pol Meseca, a tek četvrta zemlja, posle SSSR, SAD i Kine, koja je uopšte spustila letelicu na Mesec.

(Telegraf Nauka/IFLScience/ISRO)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    31. avgust 2023. | 15:06

    Ima li neka budala da u ovo poveruje.

  • Јутро

    31. avgust 2023. | 17:35

    @ Boža zemunac/ Земља је равна плоча, Месец је равна плоча то се види, и Сунце је равна плоча, Земља као равна плоча је центар свемира око које се окреће цео свемир, па и Сунцев раван диск - а ми ћемо након васкрнућа вечно живети на овој Земљи, јел тако Божо? (Нема мобилних преко којих шаљеш коментаре, нема свемирских ракета, постоје само средњовековне таљиге, јел тако?)

  • Neko iz mase

    2. septembar 2023. | 09:50

    Što li ne odu na lokaciju sletanja apolo misije i slikaju pa da vidimo pravu istinu....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>