• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

NASA i SpejsEks lansirali 4 astronauta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lansiranje je prvobitno zakazano za petak, ali je odloženo na 24 sata

  • 0
Lansiranje, Crew-7 Lansiranje letelice kompanije SpaceX Foto: Eva Marie Uzcategui / Getty images / Profimedia

Četiri astronauta iz četiri različite svemirske agencije poletela su u jutros u 9.27 ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) sa Svemirskog centra Kenedi na Floridi letelicom kompanije SpejsEks.

Misija Crew-7 (Posada-7) poletela je ka orbiti pomoću rakete Falkon 9, a u njoj se nalaze komandirka misije astronautkinja NASA Džezmin Mogbeli, danski pilot i član Evropske svemirske agencije Andreas Mogensen, japanski astronaut Satoši Furukava i ruski kosmonaut Konstantin Borisov. Oni će u orbiti provesti oko 6 meseci. Letelica će do MSS, koja je na visini od 420 kilometara iznad Zemlje, putovati više od 24 sata i trebalo bi da se spoji sa stanicom u nedelju oko 17.39.

Posada, NASA, SpaceX Posada pred poletanje ka MSS Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Svemirsko putovanje je teško, ali sa svima vama deluje lako. Mi smo ujedinjeni tim na zajedničkoj misiji. Nared, posado. Sjajan let – poručila je Mgbelijeva nakon lansiranja, a prenosi CNN.

Misija bi trebalo da traje oko 190 dana, kada će astronauti izvesti mnogo eksperimenata. Jedan od njih je istraživanje potencijalnog rizika od širenja bakterija i gljivica mešu posadom, da li mikroorganizmi mogu da budu izbačeni u svemir kroz ventilaciju, kako spavanje u mikrogravitacionom okruženju utiče na moždane talase…

Lansiranje je prvobitno bilo zakazano za petak, ali je odloženo na 24 sata.

(Telegraf Nauka/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>