• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indijski rover izašao i šeta po površini Meseca, kreće se brzinom od jednog centimetra po sekundi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lunarno vozilo teško 26 kilograma prikuplja podatke o mineralima i hemijskom sastavu zemljišta

  • 1

Indijski rover Pragjan (mudrost na sanksritskom jeziku), koji je deo uspešne misije osvajanja južnog pola Meseca Čandrajan-3, izašao je iz modula za sletanje Vikram i počeo svoju šetnju po lunarnoj površini, objavila je Indijska agencija za svemirska istraživanja (ISRO).

- Evo kako je rover iz misije Čandrajan-3 spustio rampu i izašao iz modula do lunarne površine – poručila je ISRO na Tviteru, gde su objavili i video silaska.

Rover Pragjan ima 26 kilograma, a njegov zadatak je da sa dva naučna instrumenta koja ima ispituje minerale na lunarnoj površini i da proučava hemijski sastav zemljišta. Pragjan će komunicirati sa modulom za sletanje, koji će zatim informacije slati orbiteru Čandrajanu-2, koji je i dalje u lunarnoj orbiti, da ih prosledi do Zemlje.

Kako je ISRO saopštila, rover će se kretati brzinom od jednog centimetra po sekundi.

Indija je postala četvrta zemlja na svetu koja je uspešno spustila letelicu na Mesec, posle SAD, SSSR (Rusije) i Kine, a prva koja je to uradila u oblasti južnog pola.

ISRO je na Tviteru objavio i snimak sletanja modula Vikram.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>