• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ingenuity posle tri meseca izveo 53. skok na crvenoj planeti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Let 54 je u pripremi.

  • 0

NASA helikopter na crvenoj planeti se ponovo vinuo u nebo nakon tromesečne pauze.

Dron Ingenuity (Indženuiti) je leteo 22. jula na Marsu, ostvarujući 53. let. Taj helikopter je leteo horizontalno i severno 142 metra, sa otprilike 75 sekundi provedenih u letu. Otišao je otprilike pet metara u visinu i postigao najveću brzinu od 2,5 metara u sekundi, piše Space.

Ingenuity se već sprema za još jedan let. „Helikopterski tim planira kratki ’skočni’ let, tokom kojeg bi rotorska letelica trebalo da bude na pet metara u roku od oko 25 sekundi“, saopšteno je.

Na Tviteru se, na osnovu slika koje stižu sa crvene planete, priča da je 54. let obavljen 2. avgusta ili ranije. Bitni 53. let dogodio se otprilike tri meseca nakon prethodne ekskurzije 26. aprila, kad je helikopter skoknuo iza neugodnog terena i utihnuo. To se desilo zato što nije mogao kontaktirati Perseverance, masivni rover koji prenosi komunikaciju na Zemlju i sa Zemlje, dok ta dva vozila nisu došla u dovoljnoj blizini 28. juna.

Ingenuity je proširio svoj plan više nego petostruko. Poslata na Mars kao prva samohodna, navođena letelica na drugom svetu, u prvobitnom planu je imala samo pet predviđenih letova u 2021. Helikopter je nastavio pored manjka komunikacije, hladnog remena, prašine i drugih komplikacija svojstvenih radu na crvenoj planeti.

Proširena misija sad posmatra Ingenuity kao izvidnicu za Perseverance, koji je sleteo u februaru 2021. u cilju traganja za drevnim uslovima pogodnim za život i skupljanja uzoraka. Uzorci materijala sa crvene planete u obliku svetlosnih sablji mogli bi krenuti na Zemlju u 2030-im, zavisno od finansiranja i političke volje.

(Telegraf Nauka/Space)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>