• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izgubljen kontakt: Svemirska sonda s porukama na 59 jezika, pa i srpskom, više ne šalje podatke na Zemlju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na zlatnoj ploči koju „Vojadžer“ nosi kroz međuzvezdani prostor čuje se i Milan Smiljanić kako izgovara: „Želimo vam sve najlepše sa naše planete“

  • 3
Vojadžer 2 Credit: NASA / AFP / Profimedia

Američka svemirska agencija NASA izgubila je kontakt sa letelicom „Vojadžer 2“, jednim od dva veštačka objekta koja su odletela najdalje od Zemlje i Sunca. Ova sonda, kao i njen „blizanac“ „Vojadžer 1“, nosi čuvenu zlatnu ploču sa zvucima naše planete, muzikom iz različitih epoha i porukama za vanzemaljce na 59 jezika, među kojima je i srpski.

- Serija planiranih komandi poslatih letelici „Vojadžer 2“ 21. jula slučalno je dovela do toga da se antena pomeri za 2 stepena i ne bude više okrenuta ka Zemlji. Rezultat toga je nemogućnost „Vojadžera 2“ da prima komande i šalje podatke komandnoj sobi – navela je NASA u saopštenju.

Sonda je trenutno udaljena oko 19,9 milijardi kilometara od Zemlje, a zbog poremećaja na anteni prestala je da šalje i prima podatke preko Mreže dubokog svemira (DSN) NASA.

- „Vojadžer 2“ je programiran da resetuje položaj antena nekoliko puta godišnje, kako bi one i dalje bile okrenute ka Zemlji. Sledeće resetovanje sistema dogodiće se 15. oktobra, nakon čega se očekuje da komunikacija bude nastavljena. Tim NASA koji prati sondu veruje da će ona tokom ovog perioda nastaviti da se kreće po planiranoj putanji – navedeno je u saopštenju Laboratorije za mlazni pogon (JLP) NASA.

Letelica „Vojadžer 1“ udaljena je od Zemlje oko 24 milijarde kilometara i komunikacija sa njom se za sada odvija potpuno normalno.

„Vojadžer 2“ lansiran je u svemir 20. avgusta 1977. godine sa ciljem da proučava najudaljenije planete Sunčevog sistema i međuzvezdani prostor. U svemir je poleteo 16 dana pre „Vojadžera 1“, a ispitao je Jupiter, Saturn, Uran i Neptun da bi 5. novembra 2018. napustio Sunčev sistem i ušao u međuzvezdani prostor.

Vojadžer 2 Zlatna ploča poslata u svemir sondama iz programa "Vojadžer" Credit: Nasa / Zuma Press / Profimedia
Ova letelica, kao i njen „blizanac“, nose kroz svemir takozvanu zlatnu ploču. Na njoj su snimci sa Zemlje, od zvukova životinja i muzike iz različitih epoha do poruka za vanzemaljce na 59 jezika. Jedan od tih jezika je i srpski, a poruka koju je izgovorio Milan Smiljanić glasi: „Želimo vam sve najlepše sa naše planete“.

(Telegraf Nauka/JLP NASA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    31. jul 2023. | 09:23

    Vojadzer 1 poleteo 16 dana pre "Vojadzera 1...

  • Haha

    31. jul 2023. | 11:33

    Sad ce Mile vezista da ga opremi🤣

  • Car Silasije

    31. jul 2023. | 11:11

    Zemlja ima nebeski svod koji se nalazi na 100km iznad .!Ostalo je sve matrix propaganda !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>