• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prekidi u radio-vezama: Džinovska Sunčeva pega izazvala probleme na zapadu SAD

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mračna tačka nazvana AR3354 pojavila se na površini Sunca 27. juna, a za samo 48 sati porasla je do površine od 3,5 milijardi kvadratnih kilometara

  • 0
Sunce tornado Foto: Shutterstock.com

Ogromna Sunčeva pega koja se naglo povećava izbacila je solarnu baklju klase iks, najsnažniju koju naša zvezda može da stvori, koja je pogodila našu planetu i privremeno prekinula radio-veze u delovima SAD, ali moglo je da bude mnogo gore, upozoravaju naučnici, a prenosi Live Science.

Mračna tačka nazvana AR3354 pojavila se na površini Sunca 27. juna, a za samo 48 sati porasla je do površine od 3,5 milijardi kvadratnih kilometara, što je površina mnogo puta veća od Zemljine.

Kako javlja portal Space Weather, ova Sunčeva pega bila je toliko velika da se nije videla samo najvećim i najmodernijim teleskopima, već je njima sliku poslao astronom amater Mihael Karer iz svoje priručne opservatorije u Austriji.

Astronom amater iz Austrije snimio neverovatan prizor FOTO: Michael Karrer

Pega je porasla do 29. jula, kada je izbacila solarnu baklju klase em, a onda je bila mirna do 2. jula, kada se dogodila mnogo snažnija eksplozija. Izbačena kombinacija radijacije i svetlosti pogodila je Zemlju i uticala je na jonizovane gasove u gornjim delovima atmosfere. Zbog toga je došlo do gubljenja radio-signala u zapadnim delovima SAD, pa i istočnim delovima Tihog okeana, piše Live Science.

Naučnici navode da je ovo trajalo 30 minuta, ali da bi stvari mogle da budu mnogo opasnije. Pega A3354 zasad se još ne smanjuje i još može da izbaci solarne baklje.

Sunčeve pege su drastično veće i sve češće trenutno, dok se Sunce bliži svom solarnom maksimumu – najaktivnijem delu svog jedanaestogodišnjeg ciklusa. Koliko je naša zvezda aktivna najbolje ilustruje to što u ovom trenutku postoji čak 141 sunčeva pega, što je mnogo veće od uobičajene količine.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>