• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nasin rover stvara rekordne količine kiseonika na Marsu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

MOXIE je prvi put stvorio kiseonik od atmosfere Marsa 20. aprila 2021.

  • 0
Selfi sa Marsa Foto: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Rover Perseverans američke svemirske agencije NASA postavio je novi rekord u proizvodnji kiseonika na Marsu, piše Space.com.

U samom roveru, koji istražuje Crvenu planetu od 18. februara 2021, nalazi se uređaj nazvan MOXIE, što je skraćenica od Eksperimenta stvaranja kiseonika na Marsu. Ovaj aparat veličine tostera usisava redak i ugljendioksidom ispunjen vazduh, a onda ga pretvara u kiseonik. Naučnici veruju da bi mnogo veći uređaj ovog tipa mogao da omogući neophodni kiseonik nekoj budućoj ljudskoj misiji.

- Imamo sjajan rezultat. Ovo što smo uradili bilo je veoma rizično. Moglo je da krene po zlu na mnogo načina, ali nije. Rekord je postavljen 6. juna, tokom noći na Marsu, i eksperiment je trajao 58 minuta. MOXIE je trebalo da napravi šest grama kiseonika za sat, ali je to duplirano. Malo smo se igrali, zadržali smo vazduh da vidimo šta će se desiti – rekao je za Space.com Majkl Hekt (Michael Hecht), glavni istraživač eksperimenta i saradnik direktora Opservatorije Hejstak Instituta tehnologije Masačusetsa (MIT).

MOXIE je prvi put stvorio kiseonik od atmosfere Marsa 20. aprila 2021, a rekord je postavljen na 15. pokušaju.

- Izazov je uvek bio da pronađemo načine da na Marsu delujemo što efikasnije možemo stvarajući veće količine kiseonika – rekao je Hekt.

On je rekao da rezultati ohrabruju naučnike da sada razviju mnogo veći sistem koji bi mogao da stvara kiseonik bez prestanka i to od 25 do 30 tona kako bi od toga imala koristi ljudska misija na Crvenoj planeti.

- Sve je u vremenu. Trenutno MOXIE može da radi oko sat, ali da bismo stvarali kiseonik u budućnosti moraće da radi 10.000 sati bez prekida – naveo je Hekt.

(Telegraf nauka/Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>