• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Astronomi rešili misteriju planete koja je izbegla sigurnu smrt

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Nikad ranije nije otkriven ovakav planetarni sistem. Ovo je prvi ovakav, pa je specijalan – rekao je astrofizičar Dmitri Veras sa Univerziteta u Varviku

  • 0
Hala planeta Foto: NASA

Naučnici veruju da su rešili misteriju kako je planeta 8 Ursae Minoris b poznata i po imenu Hala uspela da preživi blizak susret sa obližnjom umirućom zvezdom, javio je BBC.

Planeta je identifikovana 2015. godine, ali je naučnike zbunjivalo to što ne bi trebalo da je moguće uopšte je videti zbog blizine umiruće zvezde. Istraživači sada veruju da je izbegla sudbinu zato što je ta zvezda nekad imala saputnika koji je sprečio njen rast.

- Nikad ranije nije otkriven ovakav planetarni sistem. Ovo je prvi ovakav, pa je specijalan – rekao je astrofizičar Dmitri Veras sa Univerziteta u Varviku, koji je pomagao glavnom istraživaču Marku Honu sa Univerziteta na Havajima.

Objašnjavajući svoje teorije, naučnici govore i o sudbini našeg Sunčevog sistema. Zemlja i druge planete kruže oko Sunca, zvezde ispunjene zapaljenim gasovima. Sunce je trenutno žuti patuljak i sagoreva vodonik, ali će jednog dana početi da umire. Kada se to dogodi, postaće crveni džin i drastično će se povećati gutajući Merkur, Veneru, a verovatno i Zemlju.

Kada je zvezda Ursae Minoris postala crveni džin trebao je da proguta i spomenutu planetu Halu. Međutim, prateća zvezda ju je spasla, veruje Mark Hon, koji ju je proučavao koristeći svemirski teleskop TESS.

Naučnici misle da je planeta svojevremeno kružila oko dve zvezde u različitim stadijumima. Jedna je bila crveni džin, koja sagoreva vodonik dok se ne zagreje toliko da se helijumsko jezgro „upali“ i počne da se smanjuje. Druga je bila beli patuljak, starija zvezda koja sagoreva helijum.

Istraživači veruju da se helijumsko jezgro u crvenom džinu „upalilo“ i da je ono progutalo obližnju zvezdu, što je zaustavilo dalje širenje. Hala i dalje kruži oko ove nove zvezde.

- Ideja da su se binarne zvezde spojile jednostavno sklapa celu slagalicu – rekao je dr Hon.

Nakon što je skupio sve beleške, sarađivao je sa Verasom i grupom od 40 naučnika kako bi razvili teorije o tome kako je planeta preživela. Jedna od ideja bila je i da je planeta nastala kada je spajanje dve zvezde izbacilo materijal u svemir, ali ta ideja je mnogo spekulativnija i nije prihvaćena.

Planeta Hala je gasni džin koji kruži oko zvezde 8 Ursae Minoris. Njena masa je 1,31 put veća od Jupitera, nalazi se na 0,49 astronomskih jedinica od zvezde, a jedna godina traje 93,4 zemaljska dana. Ova planeta udaljena je od Zemlje 530 svetlosnih godina.

(Telegraf nauka/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>