• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jurimo ka globalnoj katastrofi: Zagrevanje je duplo gore nego što se mislilo, upozorile UN

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vreme je za teške klimatske mere, saopštio UNEP

  • 4
Zagađen vazduh Foto: Shutterstock

„Planeta hrli ka katastrofalnom globalnom zagrevanju od 3,1 stepena do kraja veka. Emisija gasova sa efektom staklene bašte je na vrhuncu i neophodno je sprovesti hitnu akciju da se spreče katastrofalni skokovi temperature i da se izbegne najgori uticaj klimatskih promena“, navodi se u najnovijem izveštaju Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

- Vreme je za teške klimatske mere. Neophodna nam je globalna mobilizacija na nivou i tempu koji nikad ranije nije viđen i to odmah. Ako se to ne dogodi, granica od zagrevanja za 1,5 stepeni postavljena Pariskim sporazumom uskoro će biti mrtva, a onda od 2 stepena biće u urgentnom centru – rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka UNEP-a.

Prema ovom godišnjem izveštaju, zagrevanje od 1,5 stepeni biće postignuto za samo nekoliko godina ukoliko države sveta kolektivno ne smanje emisiju štetnih gasova za 42% do 2030. i za 57% do 2035. Ako se to ne desi, planeta hrli ka „katastrofalnom zagrevanju od 3,1 stepen“, navode eksperti.

- Držimo se za planetarno uže. Ili će svetski lideri da smanje emisiju gasova ili ćemo se strmoglaviti pravo u klimatsku katastrofu, u kojoj će najsiromašniji i najranjiviji najviše da pate – rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar UN.

Bez hitne akcije nema nade, dodao.

- Današnji izveštaj pokazuje da pristupačne, postojeće tehnologije mogu da postignu smanjenje emisije štetnih gasova koje nam je potrebno do 2030. i 2035, ali je potrebno da za to postoje ambicija i podrška – rekao je Gutereš.

(Telegraf Nauka/UNEP)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    24. oktobar 2024. | 16:43

    И шта кажете? Страдаће најрањивији, најсиромашнији!? Па зар то и није циљ ових најбогатијих, себичних болесника ,!!???

  • Mrki

    24. oktobar 2024. | 17:44

    Važno da su poslali upozorenje .

  • Ma kako da ne

    24. oktobar 2024. | 17:38

    Toliki ratovi a nisu ocekivaoi dodatno zagrebanje, bolje bi im bilo da zaustave ratove umesto sto prodaju neke price...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>