• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

O toplotnim talasima duboko u okeanima nema dovoljno izveštaja

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nalazi o zagrevanju u morskim dubinama su posebno zabrinjavajući

  • 0
Delfin Foto: SplashdownDirect / Ingrid Visser / Shutterstock Editorial / Profimedia

O toplotnim talasima duboko u okeanima ne postoji dovoljno izveštaja jer je oblast zagrevanja mora u velikoj meri zanemarena. To je pokazala zajednička studija australijske nacionalne naučne agencije (CISRO) i Kineske akademije nauka, objavljena danas.

Studija, objavljena u naučnom časopisu Nature, otkrila je da je 80 odsto morskih toplotnih talasa ispod 100 metara nezavisno od površinskih događaja, preneo je Rojters.

Navodi se da su istraživači koristili opservacione podatke iz više od dva miliona profila temperature okeana iz globalnih okeana.

- Ovi nalazi produbljuju naše razumevanje učestalosti i intenziteta ekstremnih temperaturnih događaja ispod površine okeana i mogućih implikacija - rekao je Ming Feng iz CISRO.

Morski toplotni talasi su dugotrajni temperaturni događaji koji mogu izazvati ozbiljnu štetu morskim staništima, kao što su uticaji na koralne grebene i raseljavanje vrsta, navodi se u studiji. Ovi događaji postaju sve češći zbog globalnog zagrevanja, izazivajući "katastrofalne ekološke i socioekonomske uticaje", pokazala je studija.

Većina prethodnih studija o morskim toplotnim talasima fokusirala se na površinske signale zasnovane na široko dostupnim satelitskim posmatranjima temperature površine mora.

Nalazi o zagrevanju u dubinama okeana su posebno zabrinjavajući, pokazalo je istraživanje, jer to utiče na stanište velikog broja morskih vrsta i na ono čime se hrane.

Istraživanje je, takođe, naglasilo uticaj okeanskih struja, posebno vrtloga, na morske toplotne talase, što ukazuje da su oni glavni pokretač podzemnih događaja, naveo je CISRO. Okeanski vrtlozi mogu da utiču na zakiseljavanje, nivo kiseonika i koncentraciju hranljivih materija u okeanu, istaknuto je u saopštenju.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>