• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upozorenje naučnika: Uticaj genetski modifikovanih useva na zdravlje i okolinu nije dovoljno ispitan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova studija, objavljena u žurnalu Science, proučila je najčešće genetske modifikacije četiri vrste useva – soje, kukuruza, pamuka i uljane repice

  • 0
GM soja Foto: Shutterstock/ J.J. Gouin

Genetski modifikovani (GM) usevi postoje širom sveta, ali njihov uticaj na životnu sredinu nije dovoljno ispitan. Zbog promena do kojih oni dovode neohodno je značajnije proceniti dugoročne efekte GM useva na zdravlje ljudi, biodiverzitet, deforestaciju…, zaključak je istraživanja naučnika sa Univerziteta u Torontu i Misisagi.

Nova studija, objavljena u žurnalu Science, proučila je najčešće genetske modifikacije četiri vrste useva – soje, kukuruza, pamuka i uljane repice, saopštio je Univerzitet, a prenosi EurekAlert!

Iako GM usevi daju više plodova i donose više profita, to može da dovede do promena u poljoprivrednoj tradiciji i to tako da utiče na životnu sredinu. Primera radi, farmeri mogu da pojačaju upotrebu pesticida kada usevi postanu otporni na herbicide ili štetočine.

- Povećanje produktivnosti zemljišta većim prinosima može dovesti do toga da poljoprivredno zemljište bude generalno profitabilnije, što može podstaći poljoprivrednu ekspanziju. Međutim, povećana ponuda može onda da smanji cene useva, što smanjuje konverziju zemljišta u poljoprivredno zemljište na drugim mestima. Ove promene imaju potencijal da izazovu deforestaciju, zagađenje, pojačaju emisiju gasova s efektom staklene bašte i utiče na ljudsko zdravlje i biodiverzitet – rekao je Edvardo Suza-Rodrigez, vanredni profesor Odeljenja za ekonomiju Univerziteta u Torontu i Misissagi.

- Iako smo postigli napredak u shvatanju uticaja GM useva na našu životnu sredinu, postoji mnogo toga što je još nepoznato i mora da se proučava kako bi se podržala poljoprivredna praksa koja je bolja za okruženje – dodao je Suza-Rodrigez.

Studija zaključuje da je potrebno više istraživanja da bi se razumeli dugoročni efekti GM useva. Prikupljanje detaljnijih podataka o životnoj sredini, posebno o divljim životinjama, bolje će izmeriti njihov uticaj i podržati poljoprivredne prakse koje promovišu održivu poljoprivredu, navodi se u saopštenju.

(Telegraf Nauka / EurekAlert!)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>