• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jezivi zvuci iz Marijanskog rova konačno objašnjeni nakon 10 godina

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova studija otkriva tačno poreklo misterioznih zvukova u Pacifičkom okeanu koji su prvi put detektovani 2014. u blizini Marijanskog rova.

  • 0
Brajdov kit Foto: Wikipedia/Morningdew, CC BY-SA 3.0

Ti čudni zvuci podsećaju na naučnofantastične svemirske brodove, a zapravo su oglašavanja Brajdovih kitova (Balaenoptera edeni), kojima kitovi mogu locirati jedni druge, kao u igri „Marko Polo“, piše Live Science.

Neobični zvukovi su prvi put detektovani 2014. godine tokom akustičnog ispitivanja Marijanskog rova, najdubljeg okeanskog rova na svetu, koji se prostire više od 2.400 kilometara južno od Japana i ima maksimalnu dubinu od skoro 11 kilometara.

Zvuk se može raščlaniti u dva dela: nizak, režeći zvuk koji vibrira kroz dubinu, i visoku, metalnu zvonjavu koju su istraživači uporedili sa zvucima svemirskih brodova u „Zvezdanim stazama“ i „Ratovima zvezda“.

Naučnici su isprva bili zbunjeni. Međutim, 2016. je otkriveno da je najverovatnije u pitanju oglašavanje ogromnih kitova usana, kao što su plavi kitovi i grbavi kitovi. Ipak, zvukovi nisu odgovarali nijednom poznatom oglašavanju kitova.

U novoj studiji, istraživači su konačno dokazali da zvukove proizvode Brajdovi kitovi, zahvaljući delom novim instrumentima veštačke inteligencije koji su ispitali više od 200.000 sati audio-snimaka raznih zvukova iz okeana.

Istraživači su dobili jak razlog da misle da Brajdovi kitovi proizvode te zvukove pošto su primetili 10 jedinki u blizini Marijanskih ostrva i snimili kako devet od njih proizvode taj karakterističan zvuk.

Međutim, radi definitivnog dokaza da Brajdovi kitovi proizvode te zvukove, dešavanje zvukova je upoređeno sa migracionim obrascima vrste, što je zahtevalo ispitivanje višegodišnjih audio-snimaka iz Marijanskog arhipelaga i okoline.

Proces je ubrzan pomoću veštačke inteligencije koja je zvukove pretvorila u slike, spektrograme, koje algoritam mašinskog učenja može lako razlikovati od drugih zvukova.

Istraživači su takođe otkrili da se proučavani zvuci mogu čuti samo na severozapadu Pacifika, iako se Brajdovi kitovi kreću po mnogo širem području, što kazuje da samo određena populacija kitova proizvodi takav zvuk.

Podaci su pokazali i skok zvukova tokom 2016, kad je porast okeanskih temperatura zbog El Ninja izazvao povećanje broja Brajdovih kitova u toj oblasti.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>