• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Ekstremne temperature biće još gore“: Avgust bio najtopliji avgust u istoriji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prosečna temperatura vazduha bila je 16,82 stepena

  • 1
vremenska prognoza, toplo vrelo leto, vrućina, pakleno, osveženje Foto: Tanjug/AP

Avgust 2024. bio je jednako vreo kao avgust 2023. što znači da je, zajedno sa njim, bio najtopliji avgust u istoriji. Prosečna temperatura vazduha bila je 16,82 stepena, što je 0,71 stepen više nego što je prosek za ovaj mesec bio između 1991. i 2020, saopštio je Servis za klimatske promene Kopernik (C3S) Evropske unije.

- Avgust 2024. bio je 1,51 stepen topliji nego u preindustrijsko doba i ovo je 13. od 14 meseci u kojima su globalne temperature prevazišle 1,5 stepeni u odnosu na preindustrijsko doba. Prosečne globalne temperature u poslednjih 12 meseci (od septembra 2023. do avgusta 2024) najviše su za bilo koji period od 12 meseci – navodi se u saopštenju Kopernika.

Kada je reč o Evropi, ovaj avgust je bio najtopliji nakon avgusta 2022. Temperature su bile 1,73 stepena više od proseka. Situacija je bila najgora u južnoj i istočnoj Evropi, ali je bila ispod proseka u Irskoj, Velikoj Britnaiji, na Islandu, zapadnoj obali Portugala i u južnoj Norveškoj.

- Tokom protekla tri meseca svet se suočio sa najtoplijim junom i avgustom, najtoplijim danom u istoriji i najtoplijim letom na severnoj hemisferi. Ovaj niz temperatura povećava šanse da će 2024. biti najtoplija godina u istoriji. Ekstremni temperaturni događaji koje vidimo ovog leta samo će postati još intenzivniji, sa više razarajućih posledica za ljude i planetu ako ne preuzmemo hitnu akciju da smanjimo emisiju štetnih gasova – rekla je Samanta Burdžes, zamenica direktorka Kopernikusa.

Promenjena klima nastavila je da izaziva katastrofe ovog leta, a u Sudanu, poplave izazvane obilnim kišama pogodile su prošlog meseca više od 300.000 ljudi i doprinele širenju kolere u toj ratom razorenoj zemlji.

Naučnici su takođe potvrdili da klimatske promene izazivaju sušu na italijanskim ostrvima Sicilija i Sardinija, i da su intenzivirale tajfun Gaemi, koji je u julu prošao kroz Filipine, Tajvan i Kinu, usmrtivši više od 100 ljudi.

Klimatske promene izazvane ljudskim faktorom i prirodni vremenski fenomen El Ninjo, koji zagreva površinske vode u istočnom Tihom okeanu, doveli su do rekordno visokih temperatura ranije ove godine.

Kopernikus je saopštio da su ispodprosečne temperature u ekvatorijalnom Pacifiku prošlog meseca ukazivale na prelazak u La Ninju, koja je hladniji pandan El Ninju, ali su, uprkos tome, rekordno visoke temperature zabeležene u različitim delovima sveta.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    6. septembar 2024. | 15:18

    "Avgust bio najtopliji avgust u istoriji" - ЧИЈОЈ историји?...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>