• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će klimatske promene dovesti do izumiranja novootkrivene vrste tarantule?

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova vrsta pauka tarantule, Aphonopelma jacobii, otkrivena je u planinama Čirikaua na jugoistoku Arizone.

  • 0

Ova mala, crno-siva vrsta tarantule ima vatreno crvene dlake na abdomenu i može se pronaći na velikim visinama planina Čirikaua, gde preživljava vrlo hladne zime.

Region planina Čirikaua, poznat po izuzetnom biodiverzitetu i visokim nivoima endemizma, čini deo Madreanskog arhipelaga (zvanog Madreanska nebeska ostrva), kompleksa šumovitih planinskih masiva koji obuhvataju kordiljerski jaz između platoa Kolorado i Stenovitih planina na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država i lanca Zapadni Sijera Madre na severozapadu Meksika.

Ova planinska šumovita „ostrva“ – razdvojena pustinjama niske elevacije i suvim travnatim područjima – evoluirala su u izolaciji, što je dovelo do nastanka brojnih endemskih vrsta malog dometa i raznolikog biodiverziteta kakav ne postoji ni u jednom drugom regionu SAD.

Šume u kojima ove tarantule žive ugrožava nekoliko faktora, možda najviše klimatske promene. Studije kažu da će te šume biti „uklonjene“ sa planina tokom nekoliko narednih decenija dok temperature i padavine nastavljaju da se povećavaju, tj. smanjuju. Organizmi prilagođeni na ove hladnije i vlažnije planinske vrhove – poput ovih paukova – verovatno će izumirati dok pogodna životna sredina nestaje.

Te osetljive životne sredine su takođe ugrožene povećanim prigradskim razvojem, destruktivnim rekreativnim aktivnostima i velim požarima.

Osim toga, postoji zabrinutost da će ove tarantule biti zloupotrebljene za trgovinu egzotičnim kućnim ljubimcima zbog njihovog rariteta, upečatljive obojenosti i pitome naravi.

Aphonopelma jacobii je naziv po Majklu A. Džejkobiju, koji je pomogao da se pronađe prvih nekoliko primeraka, što je dovelo do opisa nove vrste.

Otkriće Aphonopelma jacobii predstavlja 30. vrstu tarantule dokumentovanu u SAD. Aphonopelma je najraznovrsniji rod tarantula na planeti – barem u pogledu dokumentovanih vrsta.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>