• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici prvi put odgojili živopisne morske puževe golaće od stadijuma jajeta do odraslog doba

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U jednoj fazi, juvenilne jedinke imaju dva anusa.

  • 0
morski golać Hypselodoris festiva Foto: Wikipedia/Keisotyo, CC BY-SA 3.0

Misterije životinjskog sveta su brojne i mnogo toga o suštini životinja još nije otkriveno. U pogledu morskih golaća, pak, desio se svojevrstan proboj, pošto su naučnici prvi put uspešno odgojili hromodorida od stadijuma jajeta do odraslog doba u laboratoriji.

Takozvani golobranci, ili morski puževi golaći, popularni su mekušci zbog jarkih boja i neobičnih oblika. Iznenađujuće, mladunci imaju ljušturu neposredno nakon izlaska iz jajeta, koju izgube kad se smeste na grebene. U ovom stadijumu razvoja, menjaju plutajući životni stil i postaju stvorenja na dnu mora. Ove faze još nisu bile potpuno jasne kod vrste Hypselodoris festiva, piše IFL Science.

Golaće iz porodice Chromodorididae je teško odgojiti zato što su izbirljivi u pogledu hrane – svaka vrsta ima vrlo specifičnu ishranu.

Golobranci su simultani hermafroditi, što znači da imaju oba polna organa. Odrasle jedinke proizvedu velike količine oplođenih jaja nakon parenja. Posle samo šest dana u laboratoriji, izleglo se nekoliko hiljada plutajućih larvi. Hranjene su mikroalgama.

Metamorfoza je uključivala gubitak ljušture i poznatu promenu načina života od plutanja do stanovanja na morskom dnu. U to vreme su jeli istu hranu kao odrasli, tj. sunđere, i razvili su karakterističnu boju oko 36 dana nakon izlegnuća. Počeli su da formiraju perjane senzorne strukture poznate kao rinofore i škrge oko 42 dana nakon izlegnuća.

Posmatranje razvoja u laboratoriji omogućilo je japanskim istraživačima da odrede devet faza razvoja morskih golaća, uključujući dve metamorfozne i sedam juvenilnih.

Studija je takođe otkrila više o zadnjicama morskih golaća. Smatralo se da je anus na leđnoj strani i da se ne pomera mnogo tokom razvoja. Međutim, kod H. festive, anus se pojavio na trbušnoj strani u juvenilnoj fazi i na leđnoj strani u odraslom stadijumu, što znači da su morski golaći neko vreme imali dva anusa. Naučnici spekulišu da se unutrašnji organi odvajaju od juvenilnog anusa i prelaze u adultnu poziciju.

Postoji više od 395 vrsta u porodici Chromodorididae i pun životni ciklus nijedne od njih ranije nije bio potpuno poznat. Istraživači predlažu da H. festiva bude model za istraživanje hromodorida i odgoj drugih morskih golaća u budućnosti.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>