• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko kontinenata postoji na Zemlji? Tačan odgovor obično je 7. Grupa naučnika tvrdi da je to greška

T. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici sa Univerziteta u Derbiju dovode u pitanje konvencionalno shvatanje tektonike ploča i tvrde da se proces razdvajanja Severne Amerike i Evroazije još uvek odvija

  • 0
Planeta Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko kontinenata ima na Zemlji? Tačan odgovor obično je 7 – Azija, Afrika, Severna Amerika, Južna Amerika, Antarktik, Evropa i Australija. Međutim, grupa naučnika tvrdi da je to greška i da na našoj planeti postoji 6 kontinenata jer se Severna Amerika i Evropa još nisu tektonski razdvojile.

Tektonika ploča, teorija koja objašnjava kretanje litosferskih ploča Zemlje, u poslednjih sto godina postala je osnov razumevanja geoloških procesa na našoj planeti. Prema ovom konceptu, Zemljina spoljašnja kora je podeljena na nekoliko ploča koje klize preko plašta, gustog stenovitog sloja koji počiva na tečnom jezgru. Ovaj model objašnjava formiranje kontinenata, okeanskih bazena, planinskih lanaca, pa čak i potrese. Međutim, nova studija sugeriše da su naši osnovni postulati o broju kontinenata možda pogrešni, piše NDTV.

Tim istraživača sa Univerziteta u Derbiju, predvođen dr Džordanom Fetijanom, tvrdi da Zemlja zapravo ima samo 6 kontinenata, a ne 7, kako se uobičajeno veruje. Ključ za ovu revolucionarnu tvrdnju leži u proučavanju Islanda, smeštenog između Grenlandskog mora i Severnog Atlantskog okeana. Iako se Island smatra jednim od najmlađih geoloških regiona, može skrivati drevne tajne izgubljenih kontinenata. Do sada se verovalo da je Island nastao pre 60 miliona godina zbog trenja na srednjoatlantskom grebenu, što je dovelo do formiranja vulkanskih stena koje čine ostrvo. Međutim, nova istraživanja dovode u pitanje ovu teoriju.

Prema dr Fetijanu, razdvajanje evropskog i severnoameričkog kontinenta nije završeno i još uvek traje.

- Ovo otkriće ukazuje da se severnoamerička i evroazijska tektonska ploča zapravo još uvek nisu razdvojile, kao što se tradicionalno mislilo da se desilo pre 52 miliona godina - objašnjava on. Štaviše, istraživači sugerišu da Island, zajedno sa Grenlandskim Islandsko-Farskim Grebenom (GIFR), sadrži fragmente izgubljenih i potopljenih delova evropskog i severnoameričkog kontinenta.

Ovaj novi geološki entitet nazvan je "Rasedni Okeanski Magmatski Plato" (ROMP). Dr Fetijan ističe da je ova struktura svojevrsni "ekvivalent pronalaženju izgubljenog grada Atlantide," pri čemu se fragmenti izgubljenog kontinenta nalaze potopljeni ispod mora i prekriveni kilometrima tankih tokova lave.

Proučavanjem rasedanja u vulkanskom Afarskom regionu u Africi, istraživači su uočili sličnosti sa geološkim procesima na Islandu, što dodatno podržava njihovu teoriju. Ovo otkriće pokazuje da procesi koji oblikuju našu planetu nisu samo deo prošlosti, već su aktivni i danas, što može značajno uticati na buduće geološke promene.

Ova smela studija sa Univerziteta u Derbiju izazvala je polemike u naučnim krugovima i dovela u pitanje naše osnovno razumevanje tektonike ploča i broja kontinenata na Zemlji. Iako je istraživanje još uvek u ranoj fazi, predloženi modeli i nova otkrića pružaju zanimljivu perspektivu na način na koji posmatramo kontinente i njihovo formiranje. Tim istraživača planira da nastavi sa istraživanjem vulkanskih stena na Islandu u potrazi za konkretnijim dokazima o drevnoj kontinentalnoj kori, čime bi mogli da preoblikuju naše razumevanje Zemljine geološke istorije.

(Telegraf Nauka / NDTV)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>