• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mutirana žaba viđa se jednom u životu: Ekolozi naišli na jedinstveni primerak vodozemca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Litoria splendida naseljava samo mali prostor u Australiji

  • 0
Litoria splendida Jedinstveni primerak vrste Litoria splendida... Foto: Jake Barker / Australian Wildlife Conservancy / Mega / The Mega Agency / Profimedia

Veličanstvena arborealna žaba ili Litoria splendida, vrsta iz Australije, obično je zelene boje i ima žuti stomak. Ali tim naučnika bio je šokiran kada je otkrio jednu od ovih žaba, ali sa plavom kožom. Reč je neverovatno retkom otkriću, kakvo se dešava jednom u životu, a veruje se da je za boju kriva retka genetska mutacija koja utiče na proizvodnju žutog pigmenta.

Žabu je fotografisao tim Australijske organizcije za zaštitu prirode (AWC) dok su ispitivali obalu kraj platoa Kimberli, piše IFLScience.

- Pao je mrak kad smo je ugledali, sedela je na klupi u radionici blizu našeg istraživačkog centra. Bilo je uzbudljivo. Veličanstvene arborealne žabe su već spektakularne, ali videti plavi primerak je nešto što se dešava jednom u životu – poručio je Džejk Barker, ekolog iz AWC, u saopštenju.

Ova vrsta može se naći samo u jednom malom pojasu severnog dela platoa Kimberli i u obližnjim delovima severne teritorije. Obično mogu biti duge do 12 centimetara, a zelena boja im je kamuflaža u okruženju u kome žive.

- Ovo je još jedna endemska vrsta koju često srećemo u ovim predelima, ali ih nema na bilo kom drugom mestu. Odlična stvar kada se radi u platou Kimberli što se vide retke vrste skoro svakog dana – rekao je Barker.

Zelenu boju mnogim vodozemcima, gmizavcima i pticama daje kombinacija plavog i žutog pigmenta. Postoji dobro poznata mutacija nazvana aksantizam, koja dovodi do toga da ne može da se sintetiše i deponuje žuti pigment, pa životinja deluje plavo. Ovo je prvi put da je ta mutacija primećena kod veličanstvene arborealne žabe.

- Povremeno neke zelene žabe nemaju žuti pigment, pa budu plave. Video sam desetine hiljada žaba, ali samo jednu plavu i nijedna nije bila spektakularna kao veličanstvena arborealna žaba – rekla je dr Džodi Rauli, kustos kolekcije za zaštitu vodozemaca i gmizavaca u Australijskom muzeju.

(Telegraf Nauka / IFLScience)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>