• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okean progutao dva ostrva u Pacifiku: Naučnici predviđaju iseljenje stotine hiljada ljudi

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi put su se pojavili neoborivi dokazi da topla morska voda ulazi ispod lednika Tvejts

  • 1
Gilbertova ostrva Snimak Gilbertovih ostrva, koja su deo Kiribata, sa Međunarodne svemirske stanice... Foto: Nasa / Zuma Press / Profimedia

Dva atola, koralna ostrva, paficifičke ostrvske države Kiribati nestala su usled podizanja nivoa okeana, a naučnici predviđaju da bi to područje moglo biti nenastanjivo u sledećih nekoliko decenija zbog čega će biti raseljene stotine hiljada ljudi, piše britanski Telegraf.

Kako se navodi, s takvom se slikom svet postepeno suočava godinama, od Venecije, Holandije, Maldiva i Londona. Istraživači tvrde da bi "pojačano topljenje" glečera Tvejts na Antarktiku, poznatog i po nazivu "glečer sudnjeg dana", moglo da podigne nivo mora brže nego što je bilo očekivano.

Prvi put su se pojavili neoborivi dokazi da topla morska voda ulazi ispod lednika Tvejts koji je veličine Floride i sadrži dovoljno vode da podigne nivo svetskih okeana za 65 centimetara.

- Zabrinjavajuće je što potcenjujemo brzinu kojom se lednjak menja, što je razarajuće za priobalne zajednice širom sveta - rekla je doktorka Kristin Dau, profesorka na Fakultetu za životnu sredinu na Univerzitetu Vaterlo i koautorka studije.

Kako navodi Telegraf njene reči, “Tvejts je najnestabilnije mesto na Antarktiku”.

Kako klimatske promene podižu globalne temperature sve više i više, glečeri i ledene ploče u planinskim regijama i polarnim ledenim kapama se tope. Led koji erodira teče pravo u okeane, podižući nivo mora. Svaki nagli porast mogao bi biti katastrofalan za priobalne gradove, poput Londona, Njujorka i Šangaja, piše Telegraf.

Tvejts, koji ima oko 120 kilometara širine i 1,2 kilometra dubine, polako se topi decenijama, ali je sada tim međunarodnih istraživača otkrio dokaze "pojačanog topljenja".

Autori studije nadali su se da će trebati stotine godina da Tvejts izgubi svoj led, ali sada strahuju da bi to moglo biti pitanje decenija. Dugoročno gledano, piše britanski Telegraf, jedini put napred je ograničavanje emisija ugljen-dioksida.

- Da, verovatno smo došli do tačke s koje povratka - nema - zaključuju autori studije.

Upozoravaju da bi ranjive nacije, poput Kiribata, trebalo što hitnije da počnu da ulažu u zaštitu od porasta nivoa mora, kao što je London učinio s barijerom oko Temze.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Да промислиш

    14. jun 2024. | 10:24

    Измедђу библијског Потопа и овог који нам прети шта се налази? Па нешто једнако опасно, а у ствари још опасније, а то су атомске бомбе! И алавост капитализма - та алавост је и створила атомске бомбе! О овоме треба мислити! Но бојим се да разума и снаге нити има нити да ће их бити: Па ипак: од свега једино је НАДА векчна!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>