• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kokain ugrožava ptice selice: Narko-karteli veliki rizik za 67 vrsta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trgovci drogom iz Srednje Amerike uništavaju šume, što ima opasne posledice, pokazala je neobična naučna studija

  • 0
Kokain i ptice Prodaja kokaina ugrožava vrste poput zlatolike grmuše... Foto-kolaž: Gabbro / Alamy / Alamy / Profimedia; Victor de Schwanberg / Alamy / Alamy / Profimedia

Trgovina kokainom, osim što ima posledice po ljude, ugrožava životnu sredinu i ugrožava prostor koji naseljavaju desetine ptica selica, pokazala je nova studija. Aktivnosti narko-kartela pokrivaju dve trećine prostora sa 67 vrsta ptica selica, koje se razmnožavaju u SAD i Kanadi tokom leta, a zimi su u Srednjoj Americi, navodi se u istraživanju objavljenom u Nature Sustainability, a prenosi Phys.org.

- Kada se trgovci drogom oteraju u udaljene šumske oblasti, oni očiste taj prostor da bi napravili aerodrome, puteve i pašnjake. Te aktivnosti, ali i borba protiv narko-kartela, dovode do deforestacije i ugrožavaju mnoge vrste – rekla je Amanda Rodvald, glavna autorka studije i direktorka Centra za proučavanje ptičje populacije pri Laboratoriji za ornitologiju Univerziteta Kornel.

Naučnici su merili različite osobine predela Srednje Amerike i koncentraciju ptica selica kako bi naglasili neočekivanu vezu između društvenog problema i biodiverziteta.

Više od polovine globalne populacije petine ptica selica naseljava prostore koji su atraktivni narko-kartelima nakon što ih pritisne policija, što se meri po količini zaplenjenog kokaina. Primera radi, 90 odsto svetske populacije ugroženih zlatolikih grmuša i 70 odsto zlatnokrilih grmuša zimi naseljava ove ugrožene oblasti.

Najveće šume u Srednjoj Americi prostor su koji se suočava sa sve većim nivoom trgovine kokainom.

- Američka politika borbe protiv narkotika u Srednjoj Americi fokusira se na ponudu, pa pritisak policijskih agencija ima značajnu ulogu na kretanja puteva droge i lokaciju narko-deforestacije. Posle 40 godina jasno je da ovaj pristup ne funkcioniše. U stvari, prodaja kokaina se raširila i stvorena je globalna mreža. Nekad je kokain samo prolazio kroz Srednju Ameriku, ali je ona sada postala čvorište globalnog transporta droge – rekao je koautor studije Nikolas Maglioka, profesor Univerziteta u Alabami.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>