• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preti nam katastrofa: Glečer sudnjeg dana topi se brže nego što se misli, nivo mora mogao bi da skoči 3 metra

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Satelitski snimci visoke rezolucije otkrili kako topla okeanska voda prolazi ispod Tvejtsovog glečera

  • 4
Tvejts Tvejts nazivaju glečerom sudnjeg dana... Foto: Anna Wahlin/University of Gothenburg/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Glečer sudnjeg dana, kako mnogi nazivaju Tvejtsov glečer na Antarktiku, topi se mnogo brže nego što se ranije mislilo. Razlog za to je topla okeanska voda koja prolazi kilometrima ispod njegove površine, pokazala je nova studija.

Ako se ovaj glečer potpuno otopi, piše LiveScience, to bi podiglo nivo mora za 60 centimetara. Međutim, pošto je on istovremeno i prirodna brana - sprečava da se okolni led sa Zapadnog Antarktika spusti u okean, njegov kolaps mogao bi da dovede do skoka nivoa mora za čak tri metra i prave katastrofe.

Naučnici teško mogu da kvantifikuju tačnu brzinu topljenja glečera, a jedan od razloga je to što je teško pogledati ispod debelog sloja leda. Ovog puta, tim istraživača sa Univerziteta Kalifornije u Irvinu koristio je satelitske radare visoke rezolucije finske misije ICEYE da otkrije kretanje tople vode kilometrima ispod Tvejtsovog glečera. U studiji objavljenoj u Proceedings of National Academy of Science oni navode da je kontakt okeana i glečera, što je proces koji se dešava širom Antarktika i Grenlanda, doveo do bržeg topljenja koje bi trebalo da dovede do novih procena o skoku nivoa mora.

- Tvejtsov glečer je najnestabilnije mesto na Antarktiku. Zabrinuti smo da potcenjujemo brzinu kojom se glečer menja, što bi moglo da bude razorno za primorske zajednice širom sveta – rekla je Kristin Dou, profesorka Univerziteta u Vaterlou u Ontariju i koautorka studije.

Glavni autor studije Erik Rigno, profesor Univerziteta Kalifornije u Irvinu, kaže da je dosad bilo sporadično dostupnih podataka, pa je bilo teško otkriti šta se tačno dešava.

- Ovaj projekat nam je pomogao da bolje shvatimo ponašanje morske vode ispod Tvejtsovog glečera. Voda je na nekim mestima skoro stigla do pritiska da prekrije led, samo je još malo pritiska potrebno da gurne led – rekao je on.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    22. maj 2024. | 16:06

    Kakve gluposti,dakle imamo glecer koji svojom masom pritiska vodu,dok se topi prelazi iz cvrstog stanja u tecno stanje ,masa koja je pritiskala vodu ispod sebe polako nestaje glecer sve manje vrsi pritisak dok se neotopi i na mestu tog pritiska sad imamo umesto njega opet vodu nit se spusta niti se podize nivo mora,i nije sav glecer od leda ima u njemu i zarobljenog vazduha i to mnogo

  • Igor

    22. maj 2024. | 14:06

    Stavite u čašu vode led i čekajte da se otopi. Nivo vode ostaće isti što znači da nas neko ovde pravi ludima 😉

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>