• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Imamo samo dve godine da spasemo svet: Zastrašujuće upozorenje šefa UN za klimu

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neophodne su dramatične promene u emitovanju gasova s efektom staklene bašte, poručio danas Sajmon Stil

  • 1
Sajmon Stil Sajmon Stil... Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Čovečanstvu su ostale samo dve godina da spasi svet i to dramatičnim promenama u emitovanju gasova s efektom staklene bašte. To je danas poručio Sajmon Stil, šef Ujedinjenih nacija za klimu.

- I dalje imamo šansu da padne emitovanje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte novom generacijom nacionalnih planova za klimu – rekao je Stil.

On je naglasio da „svaka osoba na planeti ima dve godine da spasi svet“.

Sve više ljudi širom sveta želi borbu protiv klimatskih promena, dodao je, jer „osećaju njihov uticaj u svojim svakodnevnim životima i kućnim budžetima“.

- Smanjenje zagađenja fosilnim gorivom značilo bolje zdravlje i ogromnu uštedu za vlade i domaćinstva – poručio je on.

Stručnjak za klimu sa Prinston univerziteta Majk Openhajmer upozorio je da su „dve godine za spas sveta u najboljem slučaju besmislena retorika, koja će verovatno biti ignorisana, a u najgorem slučaju, biće kontraproduktivna“.

Evropski servis za klimatske promene Kopernik početkom meseca objavio je da je ovaj mart bio najtopliji otkako se meri temperatura, a da su u prethodnih 10 meseci oboreni svi temperaturni rekordi i da je pređena opasna granica od 1,5 stepeni razlike u odnosu na predindustrijsko doba.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Апокалипса

    10. april 2024. | 17:58

    Не знам какви су рокови за спас света због климатских промена, али сам сигурна да сви треба додатно да се потруде у заштити животне средине , смањењу емитовања гасова са ефектом стаклене баште и уштеди енергије. И владе и компаније и појединци. Пошумљавање и озелењавање је један погодан вид у борби са глобалним загревањем али и апсорпцијом Со2. Уз друге мере.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>